A természet törvényei kizárják, hogy létezzen "új" halmazállapot, vagy csak nem találkoztunk újabbal az eddigiek mellett?
A halmazállapot definíciója szerint elvileg kifogyott a készlet.
Megvan a szilárd, a folyékony, a gáz és a plazma, ezek közti átmeneti állapotok, ezek keverékei, nehéz új fajtát elképzelni is.
Esetlegesen nem tudom, halmazállapotnak minősülhet-e az abszolút nulla fokon, nulla energiaszintes atomi állapot, amikor nulla Brown-mozgás, nulla kötőerők, gyakorlatilag az atomok lepotyognak a padlóra és néznek bután.
Illetve a furcsa anyag, a "strange matter", ami tömör kvarkanyag. Bár ez szerintem kilóg a halmazállapot fogalma alól, hiszen már atommagok, proton, elektron, neutron sem létezik itt.
Ugyanúgy kérdéses, hogy halmazállapotnak minősül-e a tiszta neutroncsillag mag állapota.
Viszont a szilárd állapoton belül egyre több eltérő fázisállapotot ismerünk meg különböző anyagoknál, a vízjégből is van már tizen-valahány féle.
Szerintem a halmazállapot az anyagi jellemzők egy elég egyszerű területe, ott már nagy csodát nem kell várni.
A szubatomi szinten eltérő állapotok tárháza viszont még biztosan nyitott.
"Esetlegesen nem tudom, halmazállapotnak minősülhet-e az abszolút nulla fokon, nulla energiaszintes atomi állapot, amikor nulla Brown-mozgás, nulla kötőerők, gyakorlatilag az atomok lepotyognak a padlóra és néznek bután."
Abszolút nulla fokon atomja válogatja, hogy hogyan viselkednek, van ahol eltűnnek, van ahol semmi különös nem történik - a kötőerők miért lennének nullák? - szóval ez tényleg atomtól függ. De szerintem egyik atom se potyog le a padlóra.
"a kötőerők miért lennének nullák?"
Hogy új halmazállapotról beszélhessünk. Már ha tudnak olyat.
Mert amíg kötőerő van, addig a szilárd, az szilárd.
"De szerintem egyik atom se potyog le a padlóra."
Hát enyhe túlzás a megfogalmazás, de a gázok Brown mozgás nélkül a gravitáció miatt ilyesmit kell, hogy csináljanak.
Apropó nulla fok, a szuperfolyékony hélium állapota továbbra is folyékony halmazállapot, vagy teljesen külön kezelendő?
Nulla viszkozitás, nem tudom, felületi feszültség marad-e.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!