A szappanban marad lúg?
A szilárd szappanban marad nátrium-hidroxid? Lúg?
Mert ugye azzal készítik és nem tudom hogy a szappanban van e? Akár gondatlanság következtében.
Szerinted mitöl oldja a zsírt a szappan?
Természetesen VAN benne lúg, csak nem magas koncentrációban! és DIREKT van benne, nem gondatlanságból!
Nátrium-hidroxid akkor maradhat benne, ha nem sztöchiometrikus arányban adják a zsírhoz/olajhoz a készítés során, hanem feleslegben. De nem emiatt szoktak a szappanok lúgosak lenni, hanem maguk a képződő zsírsav sók is lúgosak (igaz, jóval kevésbé, mint a nátrium-hidroxid). Amit hirtelen néztem recepteket, azokban nagyjából sztöchiomerikus arányban van a zsír/olaj és a nátrium-hidroxid, tehát sok biztos nem marad a reakció után az utóbbiból.
#1
"Szerinted mitöl oldja a zsírt a szappan?"
Azért, mert amfipatikus ionok vannak benne.
Ahogy előzőek írják, a nátron (vagy káli) lúggal mint erős lúggal átalakítanak zsírokat, amelyek így szintén lúgos kémhatással bírnak. Nem olyan erőssel mint a kiinduló lúg de ez a lényege pont ez az ami tisztítani fog.
És igen ha kissé túladagolják akkor maradhat benne egy kevés.
De akkor fordítsuk meg a dolgot és döntsük el hogy mi a jobb:
- Mert ha meg túl keveset adnak hozzá lúgból akkor feldolgozatlan zsír vagy olaj maradhatna a szappanodban.
Szerintem az utóbbi nagyobb probléma lenne, egyrészt gusztustalan lenne a szappan, összekenne zsírral, vagy akár meg is avasodhatna büdösödhetne.
Szóval inkább legyen benne egy kevés NaOH. Különösen nagy gondot ez már nem fog okozni egy egyébként is lúgos anyagban.
Szóval van benne és ez inkább a gondosság jele!
Azt nem tudom, hogy fölöslegben adják-e hozzá a NaOH-t, de az biztos, hogy amint vízben oldod a szappant, NaOH szabadul fel belőle az alábbi egyensúly miatt:
R-COO(-)Na(+) + H2O <-> RCOOH + NaOH
Ezért lúgosak a szappanok. Még akkor is azok lennének, ha sztöchiometrikus aránynál kevesebb NaOH-val készülnének. De úgy sejtem, hogy a sztöchiometrikusnál nem kevesebb, hanem TÖBB NaOH van bennük, hogy a fenti egyenletet a baloldali irányba tolja el, és minél inkább R-COO(-) formában maradjon a zsírsav, mert úgy hatásosabb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!