Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Végülis így kell értelmezni a...

Végülis így kell értelmezni a Csillagok között című filmet?

Figyelt kérdés

Nekem úgy jön le, hogy a film szerint a fekete lyuk nem más, mint egy 3D fölötti objektum, ami ugye úgy nyilvánul meg, hogy számunkra egy halálos esemény.

Valóban azért tép szét mindent, mert abban a dimenzióban nem értelmezhető a mi világunk és valójában nem pusztít, csak egy függvény van a horizont után.

2020. máj. 8. 22:51
 1/7 anonim ***** válasza:
100%
Nem emlékszem, hogy a filmben mit mondtak, de a fekete lyuk nem másik dimenzió, hanem a mi dimenzióink (téridőnk) van benne extrém módon torzulva, görbülve. Fontos részlet, hogy a belehulló anyag tömege megmarad, tehát nem úgy pusztítja el, hogy az teljesen megszűnne létezni. De hogy pontosan milyen formában van jelen ott az anyag vagy energia, azt még nem tudjuk.
2020. máj. 9. 00:02
 2/7 A kérdező kommentje:

Ezt mondom, hogy a súly se változik, csak átalakul 5D objektummá.

Köszi a választ!

2020. máj. 9. 07:31
 3/7 sadam87 ***** válasza:
100%

"Valóban azért tép szét mindent, mert abban a dimenzióban nem értelmezhető a mi világunk és valójában nem pusztít"

Valójában az árapály hatás miatt tép szét mindent, ami tökéletesen értelmezhető a mi világunk fizikájával (és még csak nem is a fekete lyuk belsejében történik).

"Ezt mondom, hogy a súly se változik, csak átalakul 5D objektummá."

Bocsáss meg, hogy ezt mondom, de ennek a mondatnak szerintem semmi értelme. (Én legalábbis biztosan nem tudom értelmezni.)

2020. máj. 9. 13:20
 4/7 anonim ***** válasza:
77%

"csak egy függvény van a horizont után"

Ahogy ennek sincs különösebb értelme. Szerintem félreérted a filmet, szóval a válasz a kérdésre: nem.

2020. máj. 9. 15:34
 5/7 anonim ***** válasza:
77%
Nem így kell értelmezni. De hogy hogyan, annak elmesélésére azért nem vállalkozom, mert olyan szavakat kéne használnom, amiket szintén meg kéne magyarázni, amiben ismét lennének új fogalmak, amiket magyarázva... - szóval ennek félreértelmezés nélküli megértéséhez elég terjedelmes tanulásra van szükség. És e fórum nem tud tanóra lenni.
2020. máj. 9. 15:51
 6/7 anonim ***** válasza:
65%

Szerintem fölösleges ezotériás feltevéseket keverni a tudományba.

A fekete lyuk, a középpontja kivételével működik a mi fizikánkkal is.

Ami a középpontban van, azt meg valószínűleg később meg fogjuk fejteni.

2020. máj. 10. 12:22
 7/7 Wadmalac ***** válasza:
96%

A filmbeli fekete lyuk a film sztorija szerint egy, a jövőbeli emberek által kreált dolog, éppen a film története szerinti technológiai ugrásunk elősegítésére.

Mint fekete lyuk elég speciális jószág, mert elég nagy ahhoz, hogy "puha" fekete lyuk legyen, olyan mértékben "enyhe" árapály-hatással, ami egy embert nem szed atomjaira.

Az meg, ami az eseményhorizontján belül történik, némi tudományos alappal rendelkező dolog, de főleg sima sci-fi és abból is inkább -fi, mint sci-.

De ettől még jó.

2020. máj. 11. 10:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!