Lehet-e prímszám egy ilyen szám?

Ha a 8-as a végén van, akkor triviálisan nem, mivel osztható lesz 2-vel.
Ha a két 8-as ellentétes paritású helyen helyezkedik el (például az egyik 1875. helyen van, a másik 28748. helyen), akkor osztható lesz 11-gyel, mivel ha a 11-gyel való oszthatóság szerint képezzük a számjegyek előjeles összegét, akkor arra mindig 0-t kapunk, ami osztható 11-gyel.
Már csak az az eset van, amikor a két 8-as azonos paritású helyiértéken helyezkedik el. Ezt egyelőre passzolom.
Köszi, eddig én is eljutottam.
Viszont a többi elég nagy valószínűséggel lehetne prímszám, mert nem osztható a 2, 3, 5, 11 prímekkel.
Mégsem találtam ilyen prímszámot.

Attól még, hogy az összes számra nem tudunk ráereszteni valami oszthatósági szabályt, attól még nem feltétlenül lesz köztük "nagy valószínűséggel" prím (meg aztán nem is az a kérdés, hogy mekkora a valószínűsége).
A 11 mintájára a 101-gyel, 1001-gyel, 10001-gyel, stb. számokra is tudunk oszthatósági szabályt mondani, így bizonyos eseteket még ki tudunk zárni.

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!