Feszültség és áramgenerátor?
stb..
A lényeg, hogy egy valós feszültségforrás (ilyen-olyan okból meglévő) belső ellenállása miatt terhelés hatására csökkenhet a feszültsége, és/vagy az árama. Az ideális generátoroknak nulla a belső ellenállása, így a feszültséggenerátor feszültsége, vagy az áramgenerátor árama független a terheléstől, mindig ugyanannyi.
Pongyolán fogalmazva: úgy képzeld el, mintha áram- vagy feszültségstabilizátorral szerelt, idealizált tápok lennének. Nem mindegy, hogy melyik, mert a feszültséggenerátor árama változik a terhelés változásával, az áramgenerátornak pedig a feszültsége.
Másképp fogalmazok. (#1 voltam)
Van ugye az Ohm törvény: R = U / I
Az R legyen a terhelés, amit rákötsz az ideális generátorra (nincs neki belső ellenállása), áram folyik a körben... oké.
Ha a terhelő ellenállást növeled, akkor, hogy a fenti egyenlőség igaz maradjon:
- feszültséggenerátor esetén a feszültség állandó, vagyis az áramnak kell csökkennie,
- áramgenerátor esetén az áram állandó, vagyis a feszültségnek kell nőnie.
Egyébként nem értem, mi olyan bonyolult ezen. :) Ennyit jegyezz meg:
- A feszültséggenerátor feszültsége állandó, független a terheléstől.
- Az áramgenerátor árama állandó, független a terheléstől.
- Mindkettő belső ellenállása nulla.
Mindenképpen jó dolog, hogy érteni szeretnéd, ez okés, de egy elvontabb dolgot csak egy minimális elméleti háttérrel fogsz érteni. De ha az Ohm törvényt valóban érted, akkor sok más is érthető lesz azon keresztül.
A karakterisztikájuk más, hát hányszor mondják még el???????
Nincs itt robbanásról szó, kedves kérdező, csak gondoltam, az ismétléstől hátha megkísérled megérteni eme egyszerű közlést, és megnézed még egyszer, mit írtak előttem. Mert szó nincs arról, hogy "valami csak". Elvégre #2 (aki a #1 :) ) teljesen olvasható betűkkel írt feszültséggenerátorról, ahol az áram... és, mily meglepő, áramgenerátorról, ahol a feszültség... Szóval, ha elolvastad volna...
Nem akartam én többször leírni, csak egyszer, de azt nagybetűkkel, csak azt nem engedi a gép. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!