Mi a különbség az áramgenerátor vagy labortáp között?
Az áramgenerátor egy olyan eszköz, amely mindig az adott áramot hajtja át a rácsatlakoztatott körön.
A labortáp meg valami villanyszerelő terminológia, amiért régebben körmöst adtak volna. NEm tudom, manapság van-e még körmös :)
Körmös? :-D
Van egy labortápom és egy 9V aksit szeretnék vele tölteni.Az akku 9V 170mA azaz 8.4VTölteni tudom 17,5mA -al Max 9,8V-ig 14-16h-át ha jól számolom?
A kettőnek annyi köze lehet egymáshoz, hogy a tápegység túláram védelme áramgenerátoros (és nem visszahajló karakterisztikájú).
Tehát beállítasz egy kívánt feszültséget a tápegységen és egy áramot amit maximálisan megengedsz a terhelés számára.
Utána elkezded terhelni. Mindaddig, amíg a terhelő áram el nem éri a beállított áramlimitet, a kimeneti feszültség a beállított értéken marad.
Amint a terhelő áram eléri a limitet, a tápegység feszültség generátor üzemmódból áramgenerátor módra vált.
Ilyenkor úgy csökkenti a kimenő feszültséget, hogy a kimenő áram a beállított limitet ne haladja meg (annyi maradjon amennyi be van állítva).
"Tehát a labortápban van áram generátor"
Vagy nincs, de ezek közül az egyik teljesen biztos.
Ha tényleg elolvastad amit írtam, akkor abból az derül ki, hogy rövidzár/túláram védelem többféle létezik, amelyik egyik fajtája az áramgenerátoros üzemmód.
Botorság lenne azt gondolni, hogy minden, a világon létező labortápegység ugyanúgy működik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!