Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Hogyan tud az Oort-felhő...

Hogyan tud az Oort-felhő gömbhéj alakú lenni?

Figyelt kérdés
Ha gömbhéj, akkor nem tud keringeni. Ha meg nem kering, akkor hogy nem zuhan bele a napba?

2020. ápr. 28. 13:51
 1/7 anonim ***** válasza:
100%
miért ne tudna keringeni?
2020. ápr. 28. 13:57
 2/7 A kérdező kommentje:
Egy egymástól kvázi független darabkákból álló gömbhéj? Hogyan tudna már keringeni?
2020. ápr. 28. 14:00
 3/7 anonim ***** válasza:
100%
Hát esetleg úgy, hogy mindegyik darabka kering?
2020. ápr. 28. 14:04
 4/7 A kérdező kommentje:
Elvileg nem tud. Egymásba gabalyodnának, minduntalan ütköznének egymással az eltérő szögsebesség miatt. Ha igy lenne, akkor azt mi folyamatos törmelékesőként élnénk meg a Naprendszeren belül.
2020. ápr. 28. 14:08
 5/7 anonim ***** válasza:
100%

A kérdés jogos, tuképpen a belsőbb rendszer is emiatt formálódott koronggá. Valószínűleg amiatt maradhatott mégis gömbszerű, mert nagyon ritka anyagú, a méretéhez képest kis tömegű, egymásra kevés hatást gyakorolnak a darabjai. Szóval ne úgy képzeld el, mint egy sűrű törmelékfelhőt, inkább mint egy egyszer kifújt cigifüst részecskéi egy nagyobb sportcsarnokban egyenletesen eloszolva (vagy még ritkább.)

"A teljes tömege nem ismert, de feltételezve, hogy a Halley-üstökös alkalmas prototípusnak, az Oort-felhőben található összes üstökös együttes, becsült tömege 3x10^25 kg (megközelítőleg a Föld tömegének ötszöröse).[13] Korábban azt gondolták, hogy nagyobb tömegű (akár a Föld tömegének 380-szorosa),[14] de a hosszú periódusú üstökösök méret szerinti eloszlásának jobb megismerése után a becsült értékek jóval kisebbek lettek. A belső Oort-felhő tömege jelenleg nem ismert. "

[link]

2020. ápr. 28. 14:57
 6/7 sadam87 ***** válasza:
100%

"Egymásba gabalyodnának, minduntalan ütköznének egymással az eltérő szögsebesség miatt."

Azért az Oort felhőben már elég ritka az anyag, szóval nem hiszem , hogy nagyon gyakoriak lennének az ütközések. Az Oort felhő tömegét jelenleg 5 Földtömegnyire becsülik (az angol wikipedia szerint). Ez persze mondható jelentősnek (kb. 10 ezerszer akkora, mint az aszteroida övé), de hatalmas térrészben oszlik el ez az anyag.

[link]

Ráadásul a Naptól távolodva a pálya menti sebesség is egyre alacsonyabb, ez az ütközések számát és sebességét is csökkenti.

"Ha igy lenne, akkor azt mi folyamatos törmelékesőként élnénk meg a Naprendszeren belül."

Azért szoktak jönni bőven üstökösök az Oort felhőből.

"A kérdés jogos, tuképpen a belsőbb rendszer is emiatt formálódott koronggá.)"

Nekem úgy rémlik, a elsősorban gravitációs hatások miatt formálódott koronggá, de lehet, hogy megcsalnak az emlékeim.

2020. ápr. 28. 16:50
 7/7 anonim ***** válasza:

#6, "Nekem úgy rémlik, a elsősorban gravitációs hatások miatt formálódott koronggá"

Szerintem ugyanarra gondolunk, csak talán én fogalmaztam pontatlanul. :) Igen, főleg a gravitációs kölcsönhatások miatt, kb. mert korong formában az egyes részekre jóval "kevésbé kaotikusan" hat a szomszédok gravitációja.

Egyébként nekem ugyanez a kérdés az öreg gömbhalmazok galaktikus halójával kapcsolatban merült fel, hogy miért nem rendeződtek ők is a galaktikus síkba.

2020. ápr. 28. 21:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!