A legnagyobb testi fájdalmakat az emlősök érzik?
A legnagyobb testi fájdalmat azok az élőlények érzik, amelyek (akik) idegrendszere és mérő szenzorai a legfejlettebbek. Tehát az ember.
A fájdalom egy figyelmeztetés a veszélyre, amely az életre leselkedik. Minél komplexebb ez a veszély, annál komplexebb a fájdalomérzés is.
"Állitólag a rovaroknak nincsen olyan komoly idegrendszere"
Ja, a séfek mindenfélét kitalálnak, hogy ne érezzék szarul magukat, amikor élve főzik meg a homárt.
A fajdalomérzethez tartozó szenvedés agyi kérdés.
Minél komplexebb az agy, annál inkább képes erre.
Embernél megvan az az agyi központ, ami a fájdalommal járó szenvedést generálja.
Nem tudom, mely állatfajoknál van ennek azonosítva a megfelelője.
Emlősöknél egyértelműen megvan, de máshol?
Én végképp nem értek hozzá, csak keresgéltem.
"De hogy mi történik pontosan, amikor az agy fogadja a fájdalom üzenetét, még ma sem tudjuk pontosan, bár az biztos, hogy nincs egyetlen „fájdalomközpont”, hanem az agy különböző területei érintettek a fájdalom jellegének megállapításában és a válaszreakciókban.
"A gyors fájdalmat vezető ingerületek közvetlenül a talamusz meghatározott sejtcsoportjához szállnak fel, majd a következő neuronra átkapcsolódva az agykéreg hátsó központi tekervényében (gyrus postcentralis) az érző kérgi mezőnél végződnek. A lassú fájdalmat közvetítő rostok nagy része a hálózatos állományban végződik, amely azután aktiválja az egész idegrendszert."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!