Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Hány paraméter jellemez egy...

Hány paraméter jellemez egy kémiai elemet?

Figyelt kérdés

A következőket találtam:

rendszám, vegyjel, izotópszám, relatív atomtömeg, moláris tömeg, sűrűség, elektronegativitás, elektronaffinitás, elektronkonfiguráció, atomsugár, ionsugár, kovalens sugár, első ionizációs energia, második ionizációs energia, moláris hőkapacitás, olvadáspont, olvadáshő, forráspont, forráshő, rácsszerkezet, polaritás, kötési energia, oxidációs szám(ok)

Van még, amit kihagytam? Ezek helyesek?

Köszönöm előre is!

2020. ápr. 14. 17:21
 1/7 anonim ***** válasza:
78%
Nem kötekedésképpen: Egy elemnek mi a sűrűsége? Hogyan jellemezheted a sűrűséggel például az oxigént?
2020. ápr. 14. 17:59
 2/7 anonim ***** válasza:
83%

Minimum hány paraméter határoz meg egyértelműen egy kémiai elemet? Egy. A protonok száma az atommagban.

Maximum hány paraméterrel lehet jellemezni egy kémiai elem tulajdonságait? Tetszőlegesen sok. Mivel ezek mind az ember által kitalált jellemzők, és tetszőleges mennyiségű ilyen jellemzőt lehet konstruálni.

2020. ápr. 14. 18:29
 3/7 A kérdező kommentje:

1-es én annyira nem értek hozzá, de úgy tudom, a gázok sűrűsége hőmérséklet, nyomás és moláris tömeg függvénye, a többi elemnek viszont fel van tüntetve a sűrűsége a periódusos rendszerben.

2-es a maximumra gondoltam, de ezek szerint nincs felső határ?

2020. ápr. 14. 22:19
 4/7 anonim ***** válasza:
100%
Biztosan van határa a maximumnak, hiszen egy idő után akármi újat találunk ki rá, az ekvivalens lesz valamelyik már felhasznált paraméterrel.
2020. ápr. 15. 01:07
 5/7 A kérdező kommentje:
Szerintem is kell, hogy legyen valami felső határ
2020. ápr. 15. 08:18
 6/7 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező a sűrűséget nem úgy értette az előző válaszoló.

Ha veszel egy elemet (atom) annak nincs a halmazokra jellemző tulajdonsága, mint szín, szag, sűrűség, halmazállpot stb.

Kérdésedből nem egyértelmű, hogy most elemi halmazra gondoltál (pl alumíniumtömb) aminek van forráspontja, olvadáspontja, sűrűsége stb. vagy elemre, mint atomra gondoltál, amire jellemző az elektronegativitás, protonszám, első ionizációs energia, ionsugár stb.

Ezeket nem lehet egy lapon említeni, vagy így vizsgálod, vagyúgy.

De egy vaslemeznek nincs elektroaffinitása, és egy vasatomnak sincs sűrűsége.

2020. ápr. 15. 10:20
 7/7 A kérdező kommentje:
Hát én csak összeszedtem, amiket a függvénytáblázatban találtam. De egyre jobban belezavarodok. :(
2020. ápr. 15. 10:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!