Paraméteres integráloknál, hogy is van ez?
Volt egy példa int(0,inf) x^6.e^(-x^2). Ezt én Gamma-függvénnyel számoltam ki, viszont volt egy olyan megoldás is, hogy a példába beleírok egy paramétert (mondjuk "a" paraméter):int(0,inf) x^6.e^(-ax^2). Ez utána deriválással stb lett megoldva...majd a végén a végeredményben az a helyére be lett helyettesítve egy egyes és az a jó eredmény volt.
Az lenne a kérdésem, hogy ilyet lehet csinálni más esetekben is? Vannak bizonyos integrálok(Dirichlet, Laplace, Froullani...) amikre ha levezetünk más integrálokat, utána ki lehet őket számítani könnyen. Ilyen hasonló integrálokban megcsinálhatom ezt a paraméter odabiggyesztést, úgy, hogy aztán a végeredményben a paramétereket átírom egyesre, aztán vége?
#1: Akárhogyan nézem, sehogy se tudok rájönni hogy a linearitás miért segít nekünk bármiben :(
Kérdező: analízis könyvekben utána lehet nézni, pl
Császár: [link]
Laczkovich -- T Sós: [link]
Kicsit nagyon olvashatatlan, de talán a tételek (hogy mikor szabad és mikor nem) még kivehetők.
Esetleg egy későbbi válaszoló ad hasznos feltételeket erre vonatkozóan. (Én nem értek hozzá az igazat megvallva.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!