Kaphatnák egy kis magyarázatot? Kémia (ionok és molekulák)
Nos igazából a kérdésem az lenne, hogy hogyan tudom megkülönbözetetni, hogy a vegyületek ionokból vagy molekulából épelnek-e fel? Pl volt egy ilyen feladat ami ezt kérdezte, és vegyjelekkel kellett válaszolni. Vegyük például az ammóniát (NH3). Honnan kellene tudnom? Vagy lehet csak én értek félre valamit, de se a könyvben se a neten nem találtam semmit, a digitális oktatás miatt pedig ugye tanári magyarázatra sem támaszkodhatok (bár iskola alatt sem nagyon... a tanárunk nem túl nagy durranás)
Kérlek válaszoljatok minél előbb! Elóre is köszi <3
A periódusos rendszer I. (kivéve a hidrogén) és II. főcsoportjának elemei a VI. és VII. főcsoportjának elemeivel rendszerint ionos vegyületeket képeznek. Lásd CaO, NaF, MgCl2.
A periódusos rendszerben ha vegyületet alkotó atom egyik és másik tagja is IV. V. VI. és VII. főcsoportból van + a hidrogén, akkor azok rendszerint molekulák, azaz kovalens kötésű vegyületek.
Lásd CH4, SO3, CCl4, HF.
Szerintem így érthető legjobban. Persze nem ilyen egyszerű minden esetben, de a te szinteden szerintem erre támaszkodhatsz, amit írtam.
Még annyi az előzőhöz, hogy ennek az az alapja, hogy az atomok eltérő elektronegativitással bírnak. Ionkötést típusosan olyan atomok hoznak létre, amelyek között nagy az EN különbsége: I., II. főcsoportban alacsony, VI., VII. főcsoportokban pedig magas.
Kovalens kötést pedig olyan atomok, amelyek között az EN különbség kicsi. Ez úgy jöhet létre, ha egymás melletti csoportokból vegyülnek: IV., V., VI., VII.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!