Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Kaphatnák egy kis magyarázatot...

Lhanna12 kérdése:

Kaphatnák egy kis magyarázatot? Kémia (ionok és molekulák)

Figyelt kérdés

Nos igazából a kérdésem az lenne, hogy hogyan tudom megkülönbözetetni, hogy a vegyületek ionokból vagy molekulából épelnek-e fel? Pl volt egy ilyen feladat ami ezt kérdezte, és vegyjelekkel kellett válaszolni. Vegyük például az ammóniát (NH3). Honnan kellene tudnom? Vagy lehet csak én értek félre valamit, de se a könyvben se a neten nem találtam semmit, a digitális oktatás miatt pedig ugye tanári magyarázatra sem támaszkodhatok (bár iskola alatt sem nagyon... a tanárunk nem túl nagy durranás)

Kérlek válaszoljatok minél előbb! Elóre is köszi <3

2020. ápr. 6. 16:32
 1/4 anonim ***** válasza:

A periódusos rendszer I. (kivéve a hidrogén) és II. főcsoportjának elemei a VI. és VII. főcsoportjának elemeivel rendszerint ionos vegyületeket képeznek. Lásd CaO, NaF, MgCl2.

A periódusos rendszerben ha vegyületet alkotó atom egyik és másik tagja is IV. V. VI. és VII. főcsoportból van + a hidrogén, akkor azok rendszerint molekulák, azaz kovalens kötésű vegyületek.

Lásd CH4, SO3, CCl4, HF.

Szerintem így érthető legjobban. Persze nem ilyen egyszerű minden esetben, de a te szinteden szerintem erre támaszkodhatsz, amit írtam.

2020. ápr. 6. 16:46
 2/4 anonim ***** válasza:
100%

Még annyi az előzőhöz, hogy ennek az az alapja, hogy az atomok eltérő elektronegativitással bírnak. Ionkötést típusosan olyan atomok hoznak létre, amelyek között nagy az EN különbsége: I., II. főcsoportban alacsony, VI., VII. főcsoportokban pedig magas.

Kovalens kötést pedig olyan atomok, amelyek között az EN különbség kicsi. Ez úgy jöhet létre, ha egymás melletti csoportokból vegyülnek: IV., V., VI., VII.

2020. ápr. 6. 16:49
 3/4 anonim ***** válasza:
28%
Igazából onnan tudod, hogy megtanulod. Sajnos a kémia az nem igazán kilogikázós tantárgy. Ha már sokmindent tudsz, akkor a maradékot ki tudod logikázni. Meg ugye vannak ilyen általános szabályok, amiket az 1. válaszoló is mond, de legalább azokat meg kell tanulnod.
2020. ápr. 6. 18:42
 4/4 A kérdező kommentje:
Köszönöm mindenkinek a választ! :)
2020. ápr. 7. 10:07

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!