Fehérje molekulák létrejöhetnek pusztán élettelen kémiai rekaciók által, élő szervezet és DNS nékül?
Tévedsz :) már sikerült, még a 60-as években (már ha a spontán kialakulást vesszük).
De ha számít a kémcsőben, enzimekkel vagy anélkül végrehajtott szintézis, akkor a válasz az, hogy persze, bármelyik kezdő vegyész megcsinálja neked.
@hollófernyiges
A tevedésemet alátámaszthatnád dokumentumokkal. A válaszom megírasa előtt futottam át a Miller kísérlet megismétlésének eredményeit, és abban semmit nem találtam a fehérjék keletkezéséről. A wikipédia cikk melyik szakaszban van szó erről? Nincs időm az egészet végigolvasni.
Az élet pont azért használja a fehérjéket (és pont csak azt a 20 félét a sok millió lehetségesből) mert önmaguktól természetes kémiai reakció, a jelenlegi "ideális" felszíni körülmények közt csak nagyon nehezen (sehogyan sem) jön létre köztük ha csak szimplán össze vannak keverve. Azt az élet a megfelelő molekulákkal (például enzimekkel) katalizálja le. Így tudja biztosítani a megfelelő és szükséges aminósav sorrendet a fehérje láncban.
Ennek ellenére ahogy néhány előző is írta van olyan körülmény amelytől mégis létrejöhet köztük reakció és keletkezhet fehérje is.
Pl Extrém -> forróság, savasság, lúgosság, nyomás...persze ezek az extrém körülmények meg mind nehezítik vagy kizárják magát az életet a keletkezésből.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!