Ha egy épületen van egy villámhárító, amibe belecsap a villám és én ott állok 1-2 méterre tőle, lehet valami bajom, vagy megérzek valamit?
"Maga a villámhárító így ránézésre még a szocializmus alatt lett kiépítve."
Az lehet, de nem tudom pontosan mennyi évente kötelező a felülvizsgálat és ha szükséges, a javítás.
Ha nem talajon állsz a villámháritó földbe vezetésének közelében, akkor kisebb az esély, hogy bajod lehet.
A legvalószínűbb, hogy "átlagos" erősségű villámból csak annyit veszel észre, hogy odafent villan-dörren valami egy retteneteset, az áram meg melletted leszalad a villámhárítón a földbe.
A villámhárító szál, ami lemegy fentről a talajba, elég kis tartókon csatlakozik a falhoz, azok illetve azok körül a fal meg nem túl jó vezető.
Az óvodában - ahová a fiamat vittem - van egy nem régen átépített villámhárító. A levezető ujjnyi vastag fémcső mellé arasznyi betűkkel van kiírva egy táblára, hogy esős időben és zivatarban 3 méternél közelebb NE menj hozzá...
És egy másik tapasztalat: a Debreceni Egyetemen a szabványos villámvédelem ellenére egy villámcsapás egy teherautónyi darabot robbantott ki a tetőből, és tönkre tette a telefonközpont berendezéseinek nagy részét. Volt szabványos villámvédelme az épületnek.
"a Debreceni Egyetemen a szabványos villámvédelem ellenére egy villámcsapás egy teherautónyi darabot robbantott ki a tetőből, és tönkre tette a telefonközpont berendezéseinek nagy részét. Volt szabványos villámvédelme az épületnek."
Tipp: a szabványos villámvédelmet a vasbeton betonvasaihoz közel sikerült felszerelni és azok szétvezették a töltést.
Nem tudom, hogy ezt a telepítéskor vizsgálják-e, ha nem, szerintem az hiba.
Arról a debreceni villámról sehol nem látni tudósítást. Csak a Gyakorin.
Nem a megkérdőjelezés, hanem a csodálkozás, hogy azért ennek a szakirodalomban lenne a helye.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!