Védett vagyok a villámcsapástól?
Előre leszögezem nem vagyok jártas az ilyen témában.
Az a kérdésem hogy ha a közelben van egy családi ház és azon van villámháritó, akkor a tudásomat összeszedve jut az az ötlet hogy akkor a környező házak "védettek" a villámcsapástól mivel legnagyobb eséllyel a villámháritóba fog csapni azon a területen a villám.(?)
És akkor hogy helyes-e az állitásom ?
Van az ún. "esernyőszabály".
Ha elképzelsz egy esernyőt, amit a villámhárító tetejére tesznek és a földig ér - na, ha ez alól kilógsz, akkor TUTI NEM VAGY védett.
Ha alatta vagy, akkor meg nem tudni. Akkor van az, hogy millió dologtól függ.
Nem vagy védett és pont a kérdés alatti magyarázatodban is benne van a válasz miért nem.
"mivel legnagyobb eséllyel a villámháritóba fog csapni azon a területen a villám"
Igen nagyobb eséllyel a villámhárítóba csap, kisebb eséllyel meg beléd fog csapni a villám!
Az hogy ezeknek mekkora az esélye épp ott és épp akkor az nagyon nagyon sok mindentől függ!
A lényeg hogy van rá esély azaz nem vagy védett!
Nem vagy védett.
Villámmal kapcsolatban, csak valószínűségekről, és nem bizonyosságról beszélünk. Még a villámhárítóval felszerelt ház sincs védve 100%-osan. A Debreceni Egyetem telefonközpontját - meg a neki otthont adó épület tetőszerkezetének egy több 10 m2-es darabját - tette tönkre egy villámcsapás pár éve, holott kiépített villámvédelem volt. [Az igazsághoz viszont az is szorosan hozzátartozik, hogy ez a telefon feltalálása óta először fordult elő a Debreceni Egyetemmel.]
Ne a szomszéd villámhárítórája alapozd a saját védelmedet, ha félsz a villámcsapástól. Ha érted mire gondolok...
Tegyük fel, hogy a szomszéd villámhárítója szakszerűen, de pont egy agyagos vízzáró rétegbe van levezetve, jó mélyre de mégiscsak nem a legjobb, te meg 30 méterre az udvarodon táncikálsz, ahol egy ércekben gazdag vékony réteg alatt sós vagy szénsavas földalatti vízáram halad át.
A villám is lusta, arra fog menni, amerre könnyebb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!