Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A patikai szájmaszkok hány...

Chuck dorisz kérdése:

A patikai szájmaszkok hány százalékát szűrik meg a koronavírusnak, ha feltételezzük, hogy a vízcsepp, amin kezdetben utazott, már elpárolgott alóla?

Figyelt kérdés
és figyelembe vesszük, hogy ezek a maszkok legfeljebb 1 mikron rácsméretűek, a vírusok pedig legfeljebb 0,25 mikronosak?
2020. márc. 1. 12:00
1 2 3
 1/24 anonim ***** válasza:
31%
A koronavírusnak 25%-a jut át rajta, tehát minden egyed levegővételnél ennyi esélyed van megbetegedni. Ezért nem sokat érnek ezek a maszkok. Inkább vegyél egy jó gázálarcot, akkor az esélyed két ezrelékre csökken. Ja és érdemes tartós élelmiszert felhalmozni, ha lezárnák a határokat!
2020. márc. 1. 12:06
 2/24 A kérdező kommentje:

Köszi. Ez a 25% számítás eredménye, vagy valami szakirodalmi adat?

A határt nincs értelme lezárni, olyanok lennénk, mint a vőlegény, aki bezárkózott a budiba a násznép elől.

2020. márc. 1. 12:22
 3/24 anonim ***** válasza:
100%
Ez a 25% hogy jött ki?? Ha egy szitán átengedsz egy adag portszemcsét ami kisebb, mint a szita sűrűsége, akkor a por 25%-a megy át rajta vagy a 100%-a?
2020. márc. 1. 12:34
 4/24 anonim ***** válasza:
100%
Ezek a szájmaszkok szerintem nem sokat érnek, de jobb, mint a semmi.
2020. márc. 1. 12:34
 5/24 anonim ***** válasza:
82%
Hivatalos egészségügyi/orvosi vélemények szerint semmit nem érnek a maszkok, az egyetlen "hatása", hogy rengeteg pénzt elköltenek rá a butább emberek.
2020. márc. 1. 13:24
 6/24 A kérdező kommentje:
Oké, oké, de tán mégsem találgatni kéne. A szitán, ami 4-szer tágabb rácsméretű, mint a szemcse, nyilván átmegy mind a 100%, de egy ilyen többrétegű szűrénél nem ilyen egyszerű a számítás, a mikroszálakba jobban elakadhatnak ezek a tüskés kis labdák, de biztos nem az összes. Egy orvosféle azt mondta a tévében pár napja, hogy befelé haszontalan, ám kifelé lehet haszna. Nem részletezte, hogy miért, de köhögésnél el tudom képzelni, hogy jó lehet, hisz nagyobb nyálcseppeken ülnek a jószágok, jobban megfogja a szűrő.
2020. márc. 1. 13:59
 7/24 TappancsMancs ***** válasza:
100%

Egy orvos nyilatkozta - meg nem mondom ki - hogy van egyrészt a műtős maszk, ami főként a kilégzésre lett kifejlesztve, és van belégzésre két orvosi minőségű. Van ezeknek szabványos jelölésük, de azt nem tudom.

Egyébként az ilyen maszkok nem a szita kisebb változatai csak így simán, hanem speciális technológiákkal működnek - de ha valami tud pontosabbat majd mondhatná. Tehát nem 1 mikron rácsról van szó, mert az szemre is egy tömör anyag, azon levegőt nem lehet venni. Hanem ha jól tudom sztatikusan és egyéb módokon a mikrorácson (de nem mikron méretű) megtapad áramlás közben az adott szennyeződés. Az 1 mikront szűrő ezért nem kisebb sűrűségű szita, mint az 1 mikron. Egyébként egy sima kavicsos gyors sodrású patakban is kristály tisztára szűrődik a víz, és ott sem a mikronos szűrőrács méret miatt.

A többi sima maszk is jobb a semminél, mert bizonyos méretű cseppeket és port azért szűr, de a százalékai szerint kevésbé hatékony. Tehát azok a pormaszkok, amik nagyobb részecskéket szűrnek, a porra tapadt vírusokat így szűrik.

Ezek a vírusok órákig életképesek, utána bomlanak, de nyilván egy emberi közösségben az életképesek lehetősége nagyobb arányt fog mutatni, mint ahol nem tartózkodnak emberek, mert ott kipurcannak.

2020. márc. 1. 15:16
 8/24 TappancsMancs ***** válasza:
100%
Egyébként az aktív szenes szűrés is jó példa rá, hogyan működnek az efféle szűrések. Az aktív szén viszonylag nagy részecskéi között áramlik a víz, és megtapad az aktív szénen. De maga az aktívszén az nem kell legyen mikronos méretűre porítva, lehet az sima homokszemnyi, vagy porcukorhoz hasonló méretűre is elkészítve. Áramlás közben tapad meg rajta a szennyeződés, tehát nem a házi szitálás elvén működik az aktívszenes szűrés sem.
2020. márc. 1. 15:20
 9/24 TappancsMancs ***** válasza:
100%
Bocsi 3-as, de pont ezért helytelen a válasz. Ezek a szűrések sztatikusság, kémiai reagálás és effélék mentén van kitalálva. A 3-as válasz egy kavics méret szitálásra igaz, ott adott szitával adott méret fölött ki lehet szitálni a kavicsot. Ezeknél a maszkoknál más a működési elv.
2020. márc. 1. 15:32
 10/24 anonim ***** válasza:
73%

Tappancs: "Egy orvos nyilatkozta - meg nem mondom ki - [...] Van ezeknek szabványos jelölésük, de azt nem tudom. [...] ha jól tudom sztatikusan és egyéb módokon [...] kémiai reagálás és effélék"

Ahhoz képest, hogy nem tudsz dolgokat, elég határozottan nyilatkozol.

A sima, orvosi maszk jó arra, hogy a tüsszentéssel terjedő kórokozókat szűri ki, mert a cseppek és bennük a vírusok, bacik nem jutnak át rajta. Azaz nem azt védi, aki viseli, hanem attól védi az embereket, aki viseli.

A kérdező azt kérdezte, hogy ha azt feltételezzük, hogy vízcsepp nélkül terjed a vírus, akkor mennyit szűr meg. A válasz erre a kérdésre: semennyit. De hogy ne csak egy épp unatkozó hozzánemértő véleménye legyen, íme egy idézet Dr. Jakab Ferenc virológustól: "az apró cseppeket nem szűri meg, ezért ez a maszk nem elsősorban azoknak ajánlott, aki védelmet szeretne a vírus ellen".

A szabványos jelölés amit nem tudsz, FFP2, FFP3 - ha erre gondolsz, bár ezeknek semmi közük "orvosi minőséghez" (már ha létezik ilyen, hogy "orvosi minőségű").

Az aktív szenes szűrés se igazán értem, hogy hogyan jön ide. Az aktív szén oldószereket, szagokat szűr ki maszkokban. A víz hasonlat nem értem hogyan jön ide, a levegő és a víz szűrése nem igazán ugyanaz.

Tudom én, hogy ez a gyk, ne várjon az ember szakértői választ, de ha valaki leírja kb. 5ször, hogy "meg nem mondom ki", "nem tudom", "ha jól tudom", stb., akkor nézzen már utána azoknak, amiket nem tud mielőtt leírja.

Ráadásul a maszk sem ér semmit ha az ember maszk viselése közben állandóan az arcához nyúl, esetleg még a szemébe is, vagy viselhet akármilyen nem egész arcot fedő maszkot ha valaki rátüsszent és a szemén, bőrén keresztül bedörzsöli aztán, vagy nem mos rendszeresen kezet és összefogdos mindent vagy egy fertőzöttel kezet fog, stb.

2020. márc. 1. 16:14
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!