Milyen lenne a föld?
Tegyük fel, hogy a Földön lévő föld nagyjából gömb alakot formálna, hegyek, és mindenfajta beméllyedés és kitüremkedés nélkül. A jelenlegi jégtakaróval.
Ilyen formában milyen magasan állna a víz a földön? Ellepné e teljesen?
Itt találsz mennyiségeket, ezekből számolható. Legalábbis jég nélkül.
Nos ha a föld teljesen lapos felületű tökéletes gömb lenne ahogy előző is írta mindenütt befedné a folyékony tenger.
Én olyan 1km vastagságra saccolnám ezt az egyenletes vízréteget. (Csak tipp nem számoltam semmit.)
viszont érdekességképpen:
De mindez csak akkor igaz ha ez a gömb nem forog a saját tengelye körül!
Mert jelenleg maga a föld és a rajta lévő óceánok is torzultak a forgás miatt az egyenlítő felé vastagszanak mivel a cenripetális erő oda szorítja az anyagot.
Részben ebből adódik hogy maga a föld nem gömb hanem geoid.
És a sarkok közt mért átmérője bő 20 km -el kevesebb mint az egyenlítői átmérője! (Több a különbség mint a Mount Everest tengerszinttől mért magassága, sőt a világ legmagasabb hegye a Mauna Kea [link] (10203 a talpától mérve!!!) is csak fele annyi mint ez a különbség.)
Ez azt jelentené ha megállna a forgása akkor az összes tenger és óceán 2db 15-20 km mély sarki óceánná folyna össze, miközben az egyenlítőn száraz lábbal körbe lehetne sétálni!
"A világtenger átlagos mélysége minusz a szárazföldek átlagos tengerszint feletti magassága. Ez adja ki ennek az elképzelt óceánnak a mélységét."
Igen egy közelítő saccolásnak ez is jó lenne. Az első ismert olyan 4km körüli, de mennyi a második a szárazföldek átlagos magassága? Erre még nem láttam találtam sehol információt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!