Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Milyen lenne a föld?

Milyen lenne a föld?

Figyelt kérdés

Tegyük fel, hogy a Földön lévő föld nagyjából gömb alakot formálna, hegyek, és mindenfajta beméllyedés és kitüremkedés nélkül. A jelenlegi jégtakaróval.

Ilyen formában milyen magasan állna a víz a földön? Ellepné e teljesen?

2020. febr. 6. 20:06
 1/9 anonim ***** válasza:
65%
Már így sem értettem soha, hogy miért Föld a neve Víz helyett, de úgy csak a békaemberek élnének meg itt.
2020. febr. 6. 20:47
 2/9 anonim ***** válasza:
12%
lapos
2020. febr. 6. 21:37
 3/9 anonim ***** válasza:
86%
Egy tökéletes, szilárd, homogén gömb felszínére bármennyi vizet raksz mindig be fogja teljesen fedni.
2020. febr. 6. 22:04
 4/9 anonim ***** válasza:
74%

Itt találsz mennyiségeket, ezekből számolható. Legalábbis jég nélkül.

[link]

2020. febr. 6. 22:34
 5/9 EagleHUN ***** válasza:
69%

Nos ha a föld teljesen lapos felületű tökéletes gömb lenne ahogy előző is írta mindenütt befedné a folyékony tenger.

Én olyan 1km vastagságra saccolnám ezt az egyenletes vízréteget. (Csak tipp nem számoltam semmit.)

viszont érdekességképpen:

De mindez csak akkor igaz ha ez a gömb nem forog a saját tengelye körül!

Mert jelenleg maga a föld és a rajta lévő óceánok is torzultak a forgás miatt az egyenlítő felé vastagszanak mivel a cenripetális erő oda szorítja az anyagot.

Részben ebből adódik hogy maga a föld nem gömb hanem geoid.

És a sarkok közt mért átmérője bő 20 km -el kevesebb mint az egyenlítői átmérője! (Több a különbség mint a Mount Everest tengerszinttől mért magassága, sőt a világ legmagasabb hegye a Mauna Kea [link] (10203 a talpától mérve!!!) is csak fele annyi mint ez a különbség.)

Ez azt jelentené ha megállna a forgása akkor az összes tenger és óceán 2db 15-20 km mély sarki óceánná folyna össze, miközben az egyenlítőn száraz lábbal körbe lehetne sétálni!

2020. febr. 6. 23:42
 6/9 Wadmalac ***** válasza:
65%
#5: Egyben azt is jelenti, hogy a közel tökéletes, forgó gömb Földön meg a sarkokra esetleg nem is jutna víz.
2020. febr. 7. 08:18
 7/9 EagleHUN ***** válasza:
100%
Igen így van Wad azért írtam hogy csak akkor igaz ha nem forog. :-)
2020. febr. 8. 11:23
 8/9 anonim ***** válasza:
100%
A világtenger átlagos mélysége minusz a szárazföldek átlagos tengerszint feletti magassága. Ez adja ki ennek az elképzelt óceánnak a mélységét.
2020. febr. 10. 23:59
 9/9 EagleHUN ***** válasza:
100%

"A világtenger átlagos mélysége minusz a szárazföldek átlagos tengerszint feletti magassága. Ez adja ki ennek az elképzelt óceánnak a mélységét."

Igen egy közelítő saccolásnak ez is jó lenne. Az első ismert olyan 4km körüli, de mennyi a második a szárazföldek átlagos magassága? Erre még nem láttam találtam sehol információt.

2020. febr. 11. 07:12

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!