Teoretikusan ez történne?
Figyelt kérdés
Képzeljük el, hogy a földünknek nincs magaj, és átfúrjuk az egész földet. Na most ha ebbe a lyukba én beleugrom, akkor a gravitáció leflé húz, de viszont amint a felénél tovább jutok, már a másik irányba. Tehát teoretikusan, és megállnék a föld közepén és ott lebegnék?2020. febr. 3. 00:12
1/7 anonim válasza:
Talán 7-szer volt már ez a kérdés.
Engedd meg, hogy gratuláljak!
2/7 A kérdező kommentje:
Még egyszer sem láttam itt ezt a kérdést, de kösz :)
2020. febr. 3. 09:25
3/7 anonim válasza:
5/7 A kérdező kommentje:
Hát bocs, úgy tűnik nem csak nekem jutott eszembe
2020. febr. 3. 13:09
6/7 anonim válasza:
Kiegészítendő a fenti linken lévő #1-es választ:
> "A gravitációs erő mindig a Föld tömegközéppontja felé mutat, így ilyen irányú gyorsulást idéz elő."
A felszín alatt ez akkor igaz, ha tömör testről van szó (ahogy a valóságban is). Ha viszont üreges, akkor már nem. Egy szimmetrikus gömbhéjon belül a gravitációs erő mindenütt nulla.
(Csak mert kicsit kétértelmű a kérdésben lévő " földünknek nincs magja")
7/7 anonim válasza:
Nem akarok kötözködni, de a gömbhéj csak szimmetrikus tud lenni. Másfelől, ha van vastagsága, akkor az állítás hamis. Harmadfelől, ha viszont ideális (nulla vastagság), akkor a gravitációja mindenütt nulla. Ugyanis nincs tömege.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!