Mi a különbség (fehérjék esetében) a koaguláció és a denaturáció között?
Először is igen, tudom, hogy már feltették előttem ezt a kérdést, de amiket találtam hasonló kérdéseket, ott is kb. ahány válaszoló volt, annyi féle definíciót láttam rá...
Szóval valaki el tudná magyarázni nagyon szájbarágósan?
Illetve tudnátok konkrét példát hozni rá, hogy mikor lesz a koaguláció és a denaturáció is reverzibilis és irreverzibilis?
A koaguláció, más néven kicsapódás lehet irreverzibilis és reverzibilis is. A denaturáció mindenképpen irreverzibilis.
Ha a fehérje denaturálódik, ki is csapódik, ha oldott állapotban volt (és általában abban van).
Denaturáció akkor következik be, ha a fehérje szerkezete módosul, így elveszti eredeti (természetes) funkcióját. Ebből származik a neve is ("natura"=természet, "de"=fosztóképző -> nem természetes).
Ez bekövetkezhet alkoholok, savak, lúgok, mechanikai hatások (pl.:erős rázás), magas hőmérséklet és nehézfémsók hatására is.
Mindennapi példákban jellemző, amikor főzésnél felvered a tojásfehérjét (erős rázás), vagy ha tojást sütsz (magas hő). Kicsit extra pl.: rézgáliccal (CuSO4, nehézfémsó) való permetezés, mely a kártevő szervezet fehérjéit denaturálja, így pusztítja el. Az alkohollal való fertőtlenítés is hasonló elven működik.
A kicsapódás akkor lehet reverzibilis, ha a fehérje oldatba könnyűfém sóját tesszük. Ezt ki lehet próbálni, ha tojásfehérjébe teszel konyhasót (NaCl). Ekkor az oldat zavaros lesz, de ha teszel hozzá vizet, kitisztul. Ez azért lehetséges, mert a fehérjék úgy maradhatnak oldatban, hogy a molekuláikat vízmolekulák (hidrát burok) veszik körül. Amikor sót teszel bele, a vízmolekulák inkább a só ionjaihoz kötődnek, így kicsapódik a fehérje, de szerkezete nem módosul. Ha teszel bele vizet, azok a vízmolekulák körbe tudják venni a fehérje molekulát így újra feloldódnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!