A kör 3 dimenziós alakja a gömb?
Na itt nagy kavarodások vannak a fejekben. A definíciókat kéne megnézni elsősorban.
Ha valaki megnézi a kör és a gömb definícióját, szinte ugyanaz a szöveg, csak egy szót kell kicserélni.
Emlékeztetésül: Azon pontok halmaza a síkba/térben amelyek egy adott ponttól adott távolságra vannak. Ebből jön aztán a sugár mint paraméter.
Ami a kérdezőnél a kavarodást okozhatja, hogy gömb készíthető pl. egy körnek a szimmetriatengelye körüli megforgatásával.
A Hullahop-karika meg más történet, az inkább egy tórusz mint gömb...
Az 1-es válaszolóhoz:
"A gömb pedig nincs 2 dimenzióban csak 3ban."
Ez részben igaz, de a gömb is megjeleníthető 2d-ben, vetületek segítségével.
Ahogy a térbeli egyenesek egyenleteit is felírod, valójában 3 vetületi egyenletet tudsz felírni.
Az interstellarban mondta az egyik szereplő, hogy a kör 3D-ben gömb. Ami nekem tök furcsa. Elfogadtam, részben, mert nagyon promozták, hogy egy elméleti fizikus is dolgozott a filmen.
"mondta az egyik szereplő, hogy a kör 3D-ben gömb"
Ez így nagyon ki van ragadva a szövegkörnyezetből.
A lényeg, hogy egy 3D henger (csatorna, cső, járat) ha a hossztengelyével merőlegesen metsz egy síkot, akkor a metszésvonal kör lesz. Ha egy 4D-ben lévő henger metszi a 3D hipersíkot, akkor annak ott gömb lesz a vetülete.
"karika az minek felelel meg 2D-ben"
Nem tudom, ez mit jelent, de pár példa tórusz síkvetületeire:
Vagy lehet még körgyűrű is.
Ez nem tórusz ti gyökerek.
Az fánk!!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!