Mi a feloldása Schrödinger macskájának?
Tanultam kvantummechanikát és a problémát is ismerem.
Azonban nem tudom, hogy a paradoxonnak van-e feloldása, hiszen az nem lehetséges, hogy a macska egyszerre éljen vagy legyen halott. Illetve elég sok filozófiai felvetéssel is él.
Erre majd a jövő tudományos felfedezései adnak választ vagy a probléma már megoldódott?
A feloldást nem láthatjuk, hiszen sose mérhetjük meg a macskát ilyen állapotában.
Ha egyáltalán sikerülne létrehozni ilyen összefonódott macskát, akkor is azt látnánk belőle a kibontáskor, hogy vagy él - vagy nem.
Nem lenne átmenet.
De nem lehet ilyet létrehozni.
Ha tanultál kvantummechanikát, akkor pontosan tudhatnád az egyenletekből, hogy ez nem paradoxon mert szuperpozícióban van a macska az elbomló atomtól függően (ami a mikrovilág része)
A valóságban persze nem tudsz egy ilyen ideális szigetelődobozt létrehozni, ahol nem lép semmi kölcsönhatásba a macskával és nem omlik össze a hullámfüggvény. Egy kósza termikus sugárzás is összecsukja 😃 nem kell a monitoron nézni'
Ez:
De ne hidd, hogy ... értelmezni fogod. :) Felejtsd el a "hiteket", a "szemléletességet", meg minden ilyesfajta "gondolkodó lényi" hozzáállást. :DDD Én má csak tudom.. .
- "Mit tudsz te szerencsétlen?" - szól a sztentori hang. :D
- Hááát azt, hogy... mit is... hogy, hogy a valóság... meg ugye a anyagi... meg hát a fizikai... izé, no, hát a dolgok természete! Ez az. A NAGY D. T. Attú van...
Meg izé... :DDD
dellfil
"az nem lehetséges, hogy a macska egyszerre éljen vagy legyen halott."
Nem egyszerre és ÉS halott, hanem VAGY és, VAGY halott (illetve vagy ott van, vagy nincs).
Tudtad hogy az űrkutatás be nem vallott alapja a klausztrofóbia?
Egyszerre te, én, és semmi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!