Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mi a feloldása Schrödinger...

Mi a feloldása Schrödinger macskájának?

Figyelt kérdés

Tanultam kvantummechanikát és a problémát is ismerem.

Azonban nem tudom, hogy a paradoxonnak van-e feloldása, hiszen az nem lehetséges, hogy a macska egyszerre éljen vagy legyen halott. Illetve elég sok filozófiai felvetéssel is él.

Erre majd a jövő tudományos felfedezései adnak választ vagy a probléma már megoldódott?

2020. jan. 7. 19:54
1 2
 1/19 Hardy Weinberg ***** válasza:
100%
Schrödinger "macskájának" pont az a lényege, hogy csak a kvantumok világában lehetséges ilyesmi. A mi makrovilágunkban ilyen nincs, de ez nem paradoxon, csak arra hívja fel a figyelmet, hogy a kvantumok mennyire máshogy működnek.
2020. jan. 7. 21:10
 2/19 anonim ***** válasza:
100%
Ez csak egy metafora. Nyilván ez a bizonytalanság csak kvantumszinten működik.
2020. jan. 7. 21:11
 3/19 anonim ***** válasza:
100%

A feloldást nem láthatjuk, hiszen sose mérhetjük meg a macskát ilyen állapotában.

Ha egyáltalán sikerülne létrehozni ilyen összefonódott macskát, akkor is azt látnánk belőle a kibontáskor, hogy vagy él - vagy nem.

Nem lenne átmenet.

De nem lehet ilyet létrehozni.

2020. jan. 7. 21:15
 4/19 anonim ***** válasza:
81%
Ez nem paradoxon, mivel Schrödinger macskája a kvantumvilágban egyszerre és halott.
2020. jan. 7. 21:31
 5/19 anonim ***** válasza:
100%

Ha tanultál kvantummechanikát, akkor pontosan tudhatnád az egyenletekből, hogy ez nem paradoxon mert szuperpozícióban van a macska az elbomló atomtól függően (ami a mikrovilág része)

A valóságban persze nem tudsz egy ilyen ideális szigetelődobozt létrehozni, ahol nem lép semmi kölcsönhatásba a macskával és nem omlik össze a hullámfüggvény. Egy kósza termikus sugárzás is összecsukja 😃 nem kell a monitoron nézni'

2020. jan. 7. 21:46
 6/19 dellfil ***** válasza:
100%

Ez:

[link]

De ne hidd, hogy ... értelmezni fogod. :) Felejtsd el a "hiteket", a "szemléletességet", meg minden ilyesfajta "gondolkodó lényi" hozzáállást. :DDD Én má csak tudom.. .

- "Mit tudsz te szerencsétlen?" - szól a sztentori hang. :D

- Hááát azt, hogy... mit is... hogy, hogy a valóság... meg ugye a anyagi... meg hát a fizikai... izé, no, hát a dolgok természete! Ez az. A NAGY D. T. Attú van...

Meg izé... :DDD

dellfil

2020. jan. 7. 22:30
 7/19 Koplárovics Béci ***** válasza:
50%

"az nem lehetséges, hogy a macska egyszerre éljen vagy legyen halott."

Nem egyszerre és ÉS halott, hanem VAGY és, VAGY halott (illetve vagy ott van, vagy nincs).

2020. jan. 8. 08:46
 8/19 anonim ***** válasza:
29%
Akkor azt règen tanultad. Jelenleg kèt macskànk van kèt dobozban, akik fizikai kapcsolat nèlkül is ugyanùgy vàltoznak. [link]
2020. jan. 8. 09:38
 9/19 anonim válasza:
14%

Tudtad hogy az űrkutatás be nem vallott alapja a klausztrofóbia?

Egyszerre te, én, és semmi.

2020. jan. 8. 10:57
 10/19 anonim válasza:
2020. jan. 8. 11:04
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!