Le lehet győzni a halhatatlanságot?
Jajjjjj... De hülye vagyok!
Véletlen volt,kösz,hogy észre vetted!
Szóval: Le lehet győzni a halált?
Filozófiai értelemben lehetetlen.
Kitolni az élettartamot, azt lehet. Sejt és DNS szinten nincs akadálya. Az más kérdés, mi lesz a tudattal 500 éven keresztül mondjuk, ha valahogy regeneráljuk az idegszövetet is, pl beépülő őssejtekkel.
Elég ugyanis ha csak az agyat vesszük, mivel a testünk többi része szolgálja a tudatunkat, az agyunkat. Lényegében az életbentartó rész előbb-utóbb lecserélhető lesz. Mesterséges életbentartásra sok kísérlet folyik pl egereknél.
Azt mondanám 10 éven belül egy egér agy már életbentartható lesz egy Mátrix szerű VR-re kötve.
Az viszont nem megjósolhatatlan, hogy az agy így meddig képes ellátni a funkcióját. Ha 100 év múlva regenerálható is lesz, akkor sem tudjuk pontosan mi történik az öntudatunkkal.
Nem tudjuk \o/
Én azért bízom benne, hogy az emberiség munkája nem fog soha a semmibe vészni, fennmarad örökre.
Nem biztos hogy megérted, de körülbelül azt kérdezted, meg lehet-e szüntetni a mozgást. Nos nem lehet, mozgás nélkül nincs univerzum. Márpedig a mozgás nem egyéb, mint a jelen halála.
Az már csak hab a tortán, ha valaki azt képzeli, az agya életben tartása 500 év múlva azt jelenti, ő van ott. Nem ő. Még nyomokban sem. Ennek megértéséhez tudni kell, mi az "én".
Az teljesen mindegy, hogy mi az éntudat és az öntudat.
Ha így fogjuk fel, minden mikromásodpercben újabb és újabb öntudat ébred, és csak a múlt memóriája létezik.
Ettől függetlenül a 30 éves énem és az 50 éves énem is ugyan az, csak ahogy minden a természetben, változik.
Ezt az analógiát követve teljesen mindegy, hogy 100 évig, vagy 200-ig vagy 500-ig él az az agy, mert ilyen értelemben az én maga nem változik, mint egység. A lényeg, hogy biológiai rendszerként élő, és fenntartható a működése.
Ezzel egy teljes tudományág foglalkozik. Szövetek konzerválása és életbentartása. Főleg az idegszöveté.
A fizikai test halálát nem lehet legyőzni,
de könnyedén lehetne venni, ha a helyén kezelnénk.
Ha megbizonyosodnánk arról, hogy a tudat határozza meg a testet, akkor az is világossá válna, hogy a halál nem az élet végét jelenti, hanem valójában a lélek létállapotváltozása, amikor is megszabadul a már szükségtelenné vált testtől.
Csak a fizikai testet érinti a halál, a Lélek él tovább a testi mivoltában szert tett tudatszinten.
#8, Terméazettudományban vagyunk, ezeket a spirituális/vallásos dolgokat ott kéne erőltetni.
Persze az emberek kitalálnak meséket lélekről meg Mennyországról, így védve a szorongáskeltő gondolatot, hogy az ember halandó.
Volt már a kérdés.
Mi lenne, ha visszanéznéd?
Ha 1 évre nem tudsz visszanézni, akkor mi értelme 100000 évig élni?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!