Tökéletes égésnnél lehet valamelyik kiinduló komponensből felesleg?
Én azt hittem, hogy a tökéletes égés azt jelenti pl egy gázelegy égetésénél, hogy a gázelegyhez PONT annyi oxigént adunk, hogy se a szerves gázelegyből, sem az oxigénből nem marad semmi feleslegben a reakció után, kizárólag CO2 és H2O lesz.
Tökéletes égésnek lehet azt is hívni, amikor csak a szerves gáz fogy el és lesz pl oxigén felesleg?
Köszi
"Tökéletes égésnek lehet azt is hívni, amikor csak a szerves gáz fogy el és lesz pl oxigén felesleg?"
Igen, a teljes mértékű oxidáció a tökéletes égés. Az oxidáló ágens (O2, Cl2, ...) feleslegben is lehet.
Igen.
A valóságban a tökéletes, vagy tökéletest közelítő égésnél gyakorlatilag mindig O2 felesleg van.
"Én azt hittem, hogy a tökéletes égés azt jelenti pl egy gázelegy égetésénél, hogy a gázelegyhez PONT annyi oxigént adunk, hogy se a szerves gázelegyből, sem az oxigénből nem marad semmi feleslegben a reakció után, kizárólag CO2 és H2O lesz."
És ezt miből hitted? A tökéletes égés azt jelenti, hogy az éghető anyag tökéletesen elég. Nincs benne semmilyen definícióban amit én láttam, hogy az összes O2-nek is fel kell használódnia.
Amikor sztöchiometriát írsz fel egy tökéletes égésre, akkor a megaradt O2-t általában kihagyod mindkét oldalról, és ezért nem szerepel a megmaradt O2 az egyenletben.
Pl felírhatnád így a metán tökéletes égését O2 feleslegben:
CH4 + 4 O2 -> CO2 + 2 H2O + 2 O2
De egy kicsit értelmetlen és zavaró lenne, ezért a fölösleges 2 O2-t mindkét oldalról lehúzzuk. És így írpod fel:
CH4 + 2 O2 -> CO2 + 2 H2O
Ez a reakció amit felírsz, de simán lehet (sőt, valószínű), hogy nem sztöchiometrikus mennyiségű O2-t adtál hozzá. Csak éppen a "fölösleges" O2-t nem számolod bele, mivel nem lenne értelme kémiailag.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!