Hő energia a mozgási energia és az elektromos energia visszavezethető valami közös kiinduló pontra?
Az, hogy Joule-ben mérünk valamit vajmi keveset mond. Hogy mit ne mondjak, a forgatónyomatékot is Joule-ben mérjük, még sincs sok köze a másik háromhoz.
De például a mágnese és elektromos teret is mérhetjük ugyanabban, ha akarjuk:
Mégsem reagál egymással a patkómágnes és a ponttöltés.
.. .. .. .. .. .. .. ..
A kérdés, hogy hogyan lehet kimérni hogy 1 Joule az az energia ami az akkumulátorban tárolódik, amikor nem tudunk vele 1 Joule munkát létrehozni, viszont engem is érdekel.
Talán az elektromos energiát hőenergiaként lemérni nem nehéz, egy merülőforraló 100% hatásfokkal melegít.
Arra ötletem nincs, hogy a hő- és a mechanikai energiát hogyan mérték össze.
"Arra ötletem nincs, hogy a hő- és a mechanikai energiát hogyan mérték össze."
Pedig ez a híres, Joule kísérlet.
dellfil
Ez helyzeti energiát alakít át, nem mozgásit :P
De igen, logikus.
(A hozzászólásom másik felében már majdnem rájöttem hogy nem hőmennyiségből kell elektromos energiát vagy munkát csinálni, hanem fordítva...)
Hát igen a forgatónyomaték bezavarhat. De míg ott csak egy képességet takar az 1NM addig az elektromos térnél és mechanikai munkavégzésnél ugyanazt az elvégzett munkát befektetett energia mennyiséget jelent csak számunkra más a megjelenési formája.
Valami olyasmi bizonyítást keresek ami ezt valami atomfizikai szinten magyarázná.
Pl: ugye a munka= elmozdulás x erő xcosa
hő az anyag részecskéinek rezgése tehát elmozdulása
"hő az anyag részecskéinek rezgése tehát /elmozdulása"
Amúgy a belsõ energia az kábé olyan állat, amirõl te beszélsz.
A hõmennyiség viszont már olyan állat, anirõl azt sem tudom hogy enni vagy inni kell.
*forgatónyomaték nagysága
lényegtelen
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!