Ha én a földön állok és megfogok egy elektromos vezetéket akkor a potenciál különbség miatt megráz. Ha egy ilyet viselek akkor ezek szerint nem földpotenciálon vagyok, de akkor mekkora a potenciálom?
Elnézést valamiért kimaradt egy rész. Így teljes a kérdés:
Ha én a földön állok és megfogok egy elektromos vezetéket akkor a potenciál különbség miatt megráz. De ha olyan cipőt viselek ami jól szigetel, akkor nem ráz meg a vezeték. Akkor ezek szerint nem földpotenciálon vagyok, de akkor mekkora a potenciálom?
Kicsit el lettek nagyolva itt a dolgok. :)
Például valóban nem a potenciálkülönbségráz med, de te nem is azt írtad, hanem azt, hogya potenciálkülönbség miatt - ami helyes.
Aztán szigetelt cipő viselésekor is folyik áram, többféle is (ohmos egy kevés, kapacitív egy kevés), de ezeket ugye kisfeszültségen elhanyagolhatjuk, nagyobb feszültségen meg nem fogdossuk cipőben a vezetéket.
Ha elméletieskedünk, amikor szigetelő cipőben állsz egy vezeték meleltt, akkor a potenciálod kapacitív feszültségosztóval számolható. Amikor megérinted a vezetéket, akkor, mint a kedves válaszoló megjegyezte, annak a vezetéknek a potenciáljára kerültél.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!