Jelenleg is egy nagyon mély térgörbületben vagyunk benne?
A szupermasszív feketelyukra gondolok a galaxis közepén.
A Nap által okozott térgörbület egy porszem ahhoz képest.
Mostanság csak így elgondolkozok a világ nagy kérdésein.
Tulajdonképpen egy ťéridő-lefolyóban vagyunk csak nagyon lassú a lefojás. De a galaxisok alakjai is erre a vízszerű mozgásra következtetnek.
Végállomás a gravitációs szingularitás.
A lefolyóba menő örvény közepe meredek csak, mi a szélén vagyunk és talán soha nem jutunk beljebb.
A naprendszerünk várható élettartamán belül biztosan nem.
"Azért durva belegondolni hogy van ez az egész másik dimenzió amit nem látunk, de ott kell lennie máskülönben nincs értelme a gravitációnak."
Nos, az én értelmezésemben is csupán akkor kezelhető a 3D tér görbülete, ha feltételezek egy negyedik tér (nem az idő) dimenziót, "amiben" görbül.
De lehet, hogy egy fizikus ezt megoldja enélkül, nem tudom. Lehet, hogy csak a vizualizációs képességem ide kevés.
"Mostanság úgy gondolok egyes térgörbület-hajláshosszra (vagy mi a helyes szó rá), mint az időre. Mert ha belegondolsz, miért lassul le annyira az idő feketelyukak közelében? Miért látod úgy, mintha nem mozogna beljebb az anyag. Hát a térgörbület meredeksége miatt."
Eegen, ez végül is a görbület mértékével arányos. De én nem merném ezt a térgörbület-idődilatáció összefüggést nagyon geometriai alapokon kezelni, vizualizálásra jó, de a fizikai matematikájához ez szerintem nem passzol.
"Szerintem egy igen komoly kapocs van a térgörbületek meredeksége, nagysága és az idő között."
A meredekség és nagyság szót itt nem telejsen tudom külön kezelni. Valószínűleg éppen azért, mert túlságosan geometriai a gondolkodásod ebben és fentebb írtam ,az valószínűleg itt nem helyes.
"Szerintem az általunk nem látható dimenzió okozza az idő illúzióját."
Hm, ezt nem tudom teljesen értelmezni.
hat eleg erdekes az egesz analogiaja alapjaraton, nyilvan egy 2D-s vaszon csak 3D-ben tud "gorbulni es hajolni", de a teridot egyutt kell kezelni. A lefolyo szeru hasonlattal az a baj, hogy amig a kadban a viz folyamatosan kevesebb, igy egy rajta levo test elobb-utobb minden keppen beleer, a ter nem fogy el... vagymi
Az egesz erdekesseget reszecskek szintjen az okozza, h a higgs-bozon nem egy konkret reszecske, hanem maga a mozgas altal keltett hullam, ami "kozvetiti" a gravitaciot, ezert kell az egeszet korullatoan es okosan kezelni, valamint a relativitast belekeverni erdemes de plusz nehezseget ad az egeszhez.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!