Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Egy gyümölcs beérési folyamatá...

Egy gyümölcs beérési folyamatához a fényen kívül föld és vele együtt a gyökérzet megfelelő hőn tartása szükséges, vagy a föld feletti rész (levegő) hőmérséklete számít?

Figyelt kérdés
2019. nov. 30. 09:13
 1/1 anonim ***** válasza:
100%

A beérésben a legfontosabb szerep az eténnek jut, ami a növényekben hormonként van jelen.

Az etén felhalmozódik az érő termésben, ám mivel légnemű, kikerül a környező levegőbe, ahonnan más növényekhez is eljuthat, s kifejtheti hatását.

Ezzel magyarázható, hogy az utóérő gyümölcsök (pl. banán) zöld állapotban leszüretelve gyorsabban sárgává érnek, hogyha más érett gyümölcsök közé helyezzük őket.


Tehát, a levegőnek fontosabb szempont az eténtartalma, mintsem a hőmérséklete. Egyedül a fagyponttal kell kalkulálni, mivel ekkor dér/zúzmara rakódik rá a növényre. Ha pedig a talajvíz is megfagy, a gyökérzet vízfelszívása megszűnik, víz nélkül a levelek fotoszintézise leáll, bebarnulnak majd lehullanak. A termések érése pedig szintén megáll, mivel a növény raktározni kezdi anyagait a "téli" nyugalmához.

2019. dec. 9. 00:58
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!