Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mi a véletlen definíciója?

Mi a véletlen definíciója?

Figyelt kérdés
2010. júl. 16. 09:40
1 2 3 4
 31/37 anonim ***** válasza:

19:05

"nem volt esemény, hanem maga az "Ok" volt ott "latensen""

Mondhatod azt, hogy mindennek, ami van, van egy végső alapja.

Csak hát ezzel nem bizonyítottad be, hogy nincs véletlen. Pl. azért, mert annak, hogy egyáltalán van valami, nincs előzetes oka, függetlenül attól, hogy ami először létezik, az micsoda.

"neked a saját nézőpontod van csak, de ezen kívül létezik másféle is, ahonnan mondjuk a véletlen már nem is az"

Felőlem elmondhatod még százszor, hogy szerinted a véletlenek csak bizonyos nézőpontból azok. Ezt már 10 hozzászólással ezelőtt megtárgyaltuk, hogy van egy olyan vélemény, hogy a véletlen csak annak látszik, meg van olyan vélemény, hogy véletlen tényleg van. Te meg most éppen 10-edszerre kifejted, hogy a kettő közül melyik vélemény a tiéd. Ez nagyon szép, hogy megosztod velem a véleményed, csak hát várnám az érveket, azok meg nem jönnek.

"de van egy mindent felölelő nézet, ez pedig az, amikor az "Ok" oldaláról vizsgálódsz. :P"

Az nem mindent felölelő nézet, ti. az eleve problematikus kérdés, hogy elgondolható-e mindent felölelő nézet.

2010. júl. 19. 12:08
 32/37 A kérdező kommentje:

Olyan embernek nehéz bármiféle érvet is leírni, aki csak a saját cipőjéből tud szemlélődni.

Én a véletlen definíciójára voltam kíváncsi, és kiderült, hogy a véletlen is nézőpont kérdése...ilyen egyszerű. Nem tagadtam le a létezését, csak annyit mondtam, hogy korlátolt emberi elménk számára létezik véletlen, mert "gyerekek" vagyunk mi az Univerzumhoz képest. :)

üdv és köszönöm a válaszaid. :)

2010. júl. 19. 12:34
 33/37 anonim ***** válasza:
Továbbra is fenntartom, hogy a véletlen az, amikor valamiről nem rendelkezünk elegendő információval, ezért a folyamat teljes leírására nem vagyunk képesek, számunkra ez a véletlen. Ez tulajdonképpen a valószínűségszámítás alapja, matematikai megközelítése. Innentől szerintem a többi már filozófia. Nem akarok földhözragadt lenni, de nem hinném, hogy erre megtaláljuk a választ valaha.
2010. júl. 19. 13:04
 34/37 anonim ***** válasza:
Mert megint mondok egy példát, ami eszembe jutott. Ülsz. Előtted egy könyv, és egy dobókocka. Valaki azt mondja neked, hogy kérlek emeld fel a könyvet, majd helyezd vissza úgy, hogy a címlap legyen alul. Fogod szépen lerakod. Utána játsszuk azt, hogy behunyt szemmel kell ugyanezt. Na most ha emlékeztél, hogy hogy volt az asztalon a könyv, akkor sikerülni fog, ha nem akkor ugye vagy sikerül, vagy nem...a hangsúly megint azon a szón van, hogy információ!!! Dobókockánál is ha felemeled, le tudod rakni úgy, hogy felül legyen a 6os pl. Ha azt kérik, hogy keverd össze a markodban, akkor már nem tudod, hogy mi lesz. De attól még a fizika tudja mi lesz, ha a kockát ilyen meg olyan erőhatások érik, és így meg úgy pördül. Csak te veszted el a tudásod arról, hogy mi fog történni. Most semennyivel nem misztikusabb esemény a kocka, mint az, hogy eltalálod nyitott szemmel, hogy hogyan rakj le egy könyvet a címlapjára, csak egyik esetben végig tudod követni, hogy mi történik, másik esetben nem. Na most mondjon valaki olyan példát akkor cáfoljon meg nyugodtan, egy olyan jelenséget, ami így nem magyarázható.
2010. júl. 19. 13:23
 35/37 A kérdező kommentje:

köszönöm a válaszod, ugyanarra gondolunk, a mi korlátoltságunk végett létezik a véletlen. :)

üdv

2010. júl. 19. 14:14
 36/37 anonim ***** válasza:
55%

Nem nézőpont kérdése, írták hogy kvantumfizikába mik vannak...

Nem értek hozzá, úgyhogy én sem zárom ki, hogy egyszer többet megtudunk róluk, mert feltalálnak valami új műszert, de nem jelentheted ki ilyen egyszerűen, hogy "csak korlátoltak vagyunk, ezért hisszük ezt", lehet a következő műszerrel még egy féleképpen bizonyítani fogják hogy a véletlen létezik.

2010. nov. 26. 15:35
 37/37 A kérdező kommentje:

előző.

én azt mondom, ha valaki rámondja valamire hogy véletlen, mert tudja előre meghatározni, akkor az egyértelműen azt jelenti, hogy az egyén elfogult, és aki elfogult, az korlátolva van még az biztos, hiszen képtelen a józan gondolkodásra, pont az elfogultsága miatt. úgy vettem észre sokan ragaszkodnak az ilyen véletlenekhez, de ha a definíciót veszem figyelembe, akkor számomra például a te válaszod is véletlen. :)

2010. dec. 10. 10:25
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!