Mi a véletlen definíciója?
Köszönöm a kielégítő válaszokat, de akkor a véletlen a tudományban, de még a hétköznapokban is azt jelenti, hogy előre meg nem határozható módon történő. (hiába lehetett volna előre kiszámolni(szuperszgép.)
Viszont egy kérdés erre vonatkozóan.
A véletlen is relatív ezek szerint. Tehát példának a ti válaszaitok is véletlen az én szemszögemből nézve, mert előre én nem tudtam meghatározni, hogy pontosan ti fogtok írni, és azt sem, hogy pont ezeket a szavakat. De akkor ezt azért nem nevezzük véletlennek, mert feltételezzük egymásról a tudatosságot?
bocsánat 11:21 nek
én is valami ilyesmire gondolok egyébként. hogy emberi szemszöggel véletlen, de igazából nem az. Köszönöm a válaszod.
A véletlent azt elég nehéz így meghatározni pár mondatban, de mint már előttem írták az véletlennek hívjuk azt az eseményt, melynek lehetnek különböző kimenetelei, és ezek közül nem tudjuk előre, hogy melyik fog bekövetkezni, bármelyik bekövetkezhet. Klasszikus példa a dobókocka, melynél lehet 6 lehetséges kimenetele a dobásnak, mindegyikhez tartozik egy valószínűség.
Na most azt mondhatjuk, hogy egyértelműen, minden körülmények között véletlen, hogy mi az eredménye a kockadobásnak? A válasz nem. Mert gondoljunk bele, hogy abban az esetben, tudnánk, hogy milyen sebességgel, merre mozdul, pördul a kocka, miután magára hagytuk, akkor a fizika módszereivel szépen kiszámolhatnánk ( persze ez nagyon bonyolult ), hogy milyen sebességgel esik pl. az asztalra, oda milyen szögben érkezik le, mekkora erő hat rá, és ennek következtében meddig gördül, míg végül az egyik oldalán megáll. Ezekkel az információkkal nem rendelkezünk, így azt mondjuk, hogy véletlen dönti el, hogy mi jön ki, holott abban a pillanatban, ahogy kezdőlökést adunk a kockának (elhagyja a tenyerünk) a klasszikus értelemben eldőlt, hogy hányast dobtunk, ha sokszor egymásután ugyanúgy hagyná el a kezünk, pont ugyanazt dobnánk. De persze ehhez tökéletesen azonos körülmények kellenének. Ez szerintem jól illusztrálja a véletlen fogalmát.
Egy hegyére állított ceruza felborulása (ideális esetben) igazi véletlen esemény. Ilyenkor kvantummechanikai hatások döntenek, amelyek ezt eredményezik.
Nem csak nem tudjuk kiszámítani, hanem elvileg sem kiszámítható.
de a kvantummechanikai hatások felől mi dönt?
Azt értem, hogy mi oldalunkról véletlen az, amit leírsz(ceruza), de azt honnan tudjuk, hogy az anyag oldaláról is az e?.
Nagyon szépen köszönöm a válaszodat, és az utolsó mondatod érdekes, magam is így vélekedek, hogy filozófia tudná lezárni az egész tudomány kérdést. Mindennek meg van az oka, de minden okozat is egyben...ezáltal valaminek lennie kell, ami mindennek az oka, úgymond végső ok. az ami megszabja, hogy az anyag mit csináljon, és milyen rendszerben(univerzum törvényei). :)
üdv
de akkor ha mélyen belegondolunk nincsen véletlen, csak felállított valószínűségráta a bizonyos dolgokról, amikre első ízben nem biztos, hogy tudunk okot mondani. de végső soron, mindennek megvan az oka. egy dolog kivételével. :P
üdv
A 'véletlen' szónak 2-féle definíciója van.
(1) Véletlen esemény az, ami nem szükségszerűen következik be.
(2) Véletlen esemény az, ami nem jelezhető előre.
A kérdés azért tűnik "nehéznek", és azért születnek kilométeres válaszok tele kvantummechanikával, mert ezt a 2-féle definíciót sokan keverik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!