Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A Nagy Reccs, vagy a Nagy...

A Nagy Reccs, vagy a Nagy Bumm jelentheti az univerzum megsemmisülését?

Figyelt kérdés

Mind a két elméletről hallottam, de én úgy tudom, hogy Hubble óta tudjuk, hogy inkább tágul a világegyetem, viszont egyes tudósok szerint egy nap összesűrűsödik minden egy pontba, amit Nagy Reccsnek hívunk.

Ha viszont tágul, akkor lehetséges, hogy egy idő után annyira távol kerülnek egymástól az anyagok, anyaghalmazok, hogy még a legkisebb elemi részecskék is szétszakadnak?

2010. júl. 13. 15:50
1 2 3
 11/26 anonim ***** válasza:
47%
Én úgy tudom hogy a legújabb mérések szerint az univerzumra nagy léptékben is az Euklidészi sik geometria az érvényes. Ez pedig azt jelenti hogy a harmadik eset áll fenn, a tágulás nem marad abba, de sebessége a nullához tart. Nem lesz se nagy reccs, se túlzott szétoszlás.
2010. júl. 13. 18:52
 12/26 anonim ***** válasza:
32%
Mi van, ha aszondom, hogy a fény rezgésszáma hosszú-hosszú idő (és a jó hosszú út megtétele) után ici-picit csökken, és emiatt van a színkép-eltolódás? És ha hozzáteszem, hogy a csillagok egymásra gyakorolt elhanyagolható hatásánál gyakrabban bolygatja az elrendezést egy-egy "véletlenszerű" áramlat? Ahol sűrűsödni akar, ott fog is, ami robbanással végződik, ami itt-ott átrendezhet dolgokat, de inkább csak egyenletesebbé teszi az eloszlást hosszabb távon. A sok kis bumm akár örökké is eltarthat :)
2010. júl. 13. 19:23
 13/26 anonim ***** válasza:
27%
Ja, és elfelejtettem, mi garantálná, hogy az általunk Nagy Bummként ismert bumm nem egy kicsi bumm a valódi, baró nagy tér egy parányi szegletében? :)
2010. júl. 13. 19:24
 14/26 anonim ***** válasza:
100%
Mi meg pont azt tanultuk, hogy a Nagy Bumm volt a kezdet, és a Nagy Reccs lesz a vége, amit újból követ majd egy Nagy Bumm. most még jóval a tágulási periódusban vagyunk, messze van még ennek is a vége, hol van még az összehúzódás?
2010. júl. 13. 20:44
 15/26 anonim ***** válasza:
100%

Kövezetek meg..De..

A nagy bumm elmélet is csak 1 elmélet,mert egyáltalán nem biztos ,hogy úgy alakultak a dolog ahogy manapság elképzelik,ez még nagyon sokat változhat a jövőben..

Tények :

Legtávolabbi LÁTHATÓ objektum kb 13 milliárd fényévre van.

Ismeretlen eredetű háttérsugárzás,ami +2.7K fok hőmérséklet többletet "okoz".

A Látható távoli objektumok gyorsulva tágulnak tőlünk.

Ezekből csakis következtetések születtek,mert azt amit nem láthatunk azt nem ismerhetjük,de ez nem zárja ki azt hogy azon "túl" nincsenek további galaxisok,CSAK MERT NEM LÁTJUK ŐKET technikai korlátok miatt.

Annó Végtelen-e?..nem Végtelen-e? a világegyetem .

itt van a PROBLÉMA, ......a korlátolt emberi agy és a végtelen univerzum.

Kezdett volt??? Vég lesz??? Biztosan?

2010. júl. 13. 21:09
 16/26 anonim ***** válasza:

Szinképeltolódásos valakinek: Szuperfolyékony vákuum c. könyv? Vagy ha nem akkor olvass bele.:)

Nekem 2-3 könyvem szól arról hogy ugye gyorsulva tágul a világegyetem... éS mintha valami olyasmi lenne benne hogy éppen a határán vagyunk annak össztömegnek ami a reccshez kell,

Tehát hosszasan és jó pár száz oldalon keresztül magyarázzák, számításokkal alátámasztva hogy: nem tudjuk:D

2010. júl. 14. 09:44
 17/26 anonim ***** válasza:
Csak nemrég kezdtük kutatni ezt a kérdést. Lehet, hogy az lesz a végén, hogy a galaxisunk nekiütödik majd az üveggolyó belső felületének. (Persze, ha elhisszük ami a Men in black végén volt)
2010. júl. 14. 11:40
 18/26 A kérdező kommentje:
Érdekes elméleteket olvastam. Tetszik.
2010. júl. 14. 13:55
 19/26 anonim ***** válasza:
100%

Végre valami értelmes kérdés :)

Az univerzum a nagy bummal kezdődött, bár hogy miképpen nem tudjuk.A nagy bummnak az "elején" a világegyetem egy un szingularitásba tömörült ami azt jelenti hogy az egész világegyetem egy pontban volt benne.Ekkor volt az univerzum entrópiája minimális (rendezetlenség, termodinamika II. főtétel), és azóta egyre csak hülünk és hülünk.Szóródunk és szóródunk egyre rávolabb egymástól.1998-ban kiderült hogy még gyursul is a tágulás. Ez talán az un. sötét erő miatt lehet ami erősebb erő mint a gravitáció és pont az ellentéte.Ez fogja talán beteljesíteni az omegánkat olyan 100 milliárd év mulva.Egyszer az utolsó csillag is kialszik és végül az univerzum entrópiája teljessé válik.

Én inkább ebben hiszek, bár van a másik elmélet ami a szóban forog.A nagy reccs.De ahhoz a gravitációs erőnek olyan hatalmasra kell nőnie valami által, hogy legyőzze a sötét erőt de ez eléggé valószínűtlen, mert ahogy látjuk, az infláció ráadásul még gyorsul is.Viszont az a tény hogy az univerzumunk szerkezete zárt, azt sugallja hogy ezt sem szabad kizárni a lehetőségek közül.Az elméleti fizikusok is zavarban vannak ettől a kérdéstől.De majd kérdezd megint olyan 100 milliárd év mulva! :)

2010. júl. 15. 01:47
 20/26 A kérdező kommentje:
Van abban ráció,amit írsz utolsó. Talán ez az elmélet állja meg legjobban a helyét.
2010. júl. 15. 21:17
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!