Valaki el tudná ezt magyarázni? (biológia)
"Az élő anyag legfontosabb tulajdonságai az összetettség és a bonyolultság (komplexitás): a
szerves molekulákból általában jól meghatározott szerkezetű makromolekulák, ezek kapcsolódásából
sejtalkotó elemek (pl. citoszkeleton, lipid-fehérje membránok stb.), sejtek, szövetek, szervek és egyedek
épülnek fel.
Mindez ellentmondani látszik a termodinamika második főtételének, amely a rendetlenség (az
azt leíró fizikai mennyiség, az entrópia) növekedését „írja elő” minden magától végbemenő folyamatra
(ilyenek például az életfolyamatok). Az entrópia növekedésének törvénye azonban csak a zárt
rendszerekre igaz."
A Föld nem zárt rendszer. Energia érkezik, egy része visszaverődik, más része átalakul a kölcsönhatások révén, és kisugárzódik hőmérsékleti sugárzásként. A bejövő és elmenő energiamennyiség egyensúlyban kell legyen, ha azt látjuk, hogy a rendszer hőmérséklete stabil, nem változik lényegesen. Vagyis a Földön mint "energetikai" rendszeren az energia átáramlik, és közben "termolizálódik". Ez fedezi az élővilág "entrópia költségeit".
De itt a cikk amiből az elején idéztem:
dellfil
"A többi energia hő formájában szóródik szét, tehát igen rendezetlen lesz."
Igen, erre gondoltam amikor a "termolizálódást" említettem.
Az össz. entrópia nő, de helyileg csökken. Lásd, élővilág...
dellfil
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!