Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Ha van egy szerintem új fajta...

Ha van egy szerintem új fajta növényem, hogy jegyeztethetem be a nevemen?

Figyelt kérdés

2019. aug. 12. 11:43
1 2 3
 11/22 Wadmalac ***** válasza:
100%

"Ezek nagyon hasonlítanak a bodzára."

Laikusság kérdése.

De akkor remélhetőleg fekete berkenyével sem keverted.

2019. aug. 12. 13:53
 12/22 A kérdező kommentje:
Na, rákérdezel olyanra is, aminek olyan, vagy hasonló a virága, a termése, a szára meg a levele mint a bodzának? Mert olyan még nem volt.
2019. aug. 12. 14:05
 13/22 anonim ***** válasza:
100%

Ez a botanika (növényrendszertan) tárgykörébe tartozó tudományos kérdés és természetesen a faj pontos azonosítása után a fajtát, mint változatot elnevezheted a saját nevedről (vezetéknevet szoktak alkalmazni, esetleg annak a genitivuszát), jelen esetben pl. Sambucus nigra varietas kérdező, miután több neves nemzetközi szaklapban leközölted és a világ ebben érdekelt tudományos közössége is új fajtánaknak (változatnak) ismerte el.

Amennyiben a dolognak van gazdasági jelentősége is (tehát pénzt akarsz csinálni belőle), akkor el kell indítani egy u.n. fajtaelismertetési eljárást, aminek részleteiről nyilván tudsz információs kapni hazai növénynemesítő intézményektől is.

2019. aug. 12. 14:51
 14/22 A kérdező kommentje:
Hát úgy látszik egyszerűbb kivágni, és nem megismertetni a világgal. Egyáltalán nem tudtam meg, hogy kinek kéne szólnom, hogy nézze meg, és egyáltalán nem győződtem meg arról, hogy ha valaki megnézi, esetleg mintát vesz belőle, nem a saját javát fogja nézni. Én írjak róla cikkeket tudományos lapokban ahhoz, hogy elismerjék, hogy én fedeztem fel? Esetleg adjak belőle egy nemesítőnek, hogy majd ő megmondja, hogy új-e, és ha igen, nem sajátjaként védeti le?
2019. aug. 12. 15:29
 15/22 anonim ***** válasza:
100%

A fajtaminősítésnek vannak feltételei.

Föl kell szaporítanod, a fenntartásról gondoskodni és persze a fajtaminősítésről.

Szerintem a NÉBIH alá tartoznak a Növényfajta-kísérleti Állomások, ahol a minősítést végzik. Szóval én konkrétan a NÉBIH-et ajánlom.

Azért mutathatnál egy képet, mert engem érdekel.

Nem, biztos, hogy gazdaságilag előny a nagy bogyó.

Ez egy ipari növény, ott pedig mindegy, hogy mekkorát darál be a gép...

2019. aug. 12. 16:13
 16/22 anonim ***** válasza:
100%
és egyébként nagy tányérja van, bőtermő "fajta", egyszerre érik?
2019. aug. 12. 16:15
 17/22 A kérdező kommentje:
Hát még olyan 6-7 éves lehet, és árnyékban van, ez az első, és egyetlen termése. Nagy, ritka, egyszerre érik, 50 szem. Néztem a másikat, azon a tömött vagy 100, a ritka meg 20, de a bogyója annak is feleakkora. Szerintem ennek is lesz majd sűrűbb ernyője is, vagy lenne a napon, meg ha nem vágnám le minden ágát. De ha csak azt nézem, hogy feleannyi, de ~kétszer akkora vagyis 6-8-szor nagyobb térfogatú, vagyis nehezebb, akkor 3-4-szer így is nehezebbnek kéne lennie. Aztán meg léteznek sok mindenből olyan fajták is amit háztájon javasolnak termeszteni, mondjuk azok finomabbak is szoktak lenni. Szóval azt is termesztik meg annak is van neve.
2019. aug. 12. 16:50
 18/22 anonim ***** válasza:
100%

Igazából lehet háztájiban is, de nálunk nincs semmilyen hagyománya, pedig jól színez és a többi gyümölcsöt megízesíti (magában nem jó szerintem).

És nem tárolható sokáig, csak feldolgozva.

Nekem van Sampo és Haschberg fajta is, de beneveznék a tiédre is.

2019. aug. 12. 17:09
 19/22 A kérdező kommentje:
És sok helyen termesztik azokat is, minek kell Sumbucnak meg Hasbergnek szaporítani? És ha Sumbuc meg Hasberg nem tudja szaporítani, meg fenntartani, akkor nem is létezne, mint ahogy ez se fog.
2019. aug. 12. 19:03
 20/22 A kérdező kommentje:
Akkor Sampo, mindegy.
2019. aug. 12. 19:04
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!