Ha van egy szerintem új fajta növényem, hogy jegyeztethetem be a nevemen?
"Ezek nagyon hasonlítanak a bodzára."
Laikusság kérdése.
De akkor remélhetőleg fekete berkenyével sem keverted.
Ez a botanika (növényrendszertan) tárgykörébe tartozó tudományos kérdés és természetesen a faj pontos azonosítása után a fajtát, mint változatot elnevezheted a saját nevedről (vezetéknevet szoktak alkalmazni, esetleg annak a genitivuszát), jelen esetben pl. Sambucus nigra varietas kérdező, miután több neves nemzetközi szaklapban leközölted és a világ ebben érdekelt tudományos közössége is új fajtánaknak (változatnak) ismerte el.
Amennyiben a dolognak van gazdasági jelentősége is (tehát pénzt akarsz csinálni belőle), akkor el kell indítani egy u.n. fajtaelismertetési eljárást, aminek részleteiről nyilván tudsz információs kapni hazai növénynemesítő intézményektől is.
A fajtaminősítésnek vannak feltételei.
Föl kell szaporítanod, a fenntartásról gondoskodni és persze a fajtaminősítésről.
Szerintem a NÉBIH alá tartoznak a Növényfajta-kísérleti Állomások, ahol a minősítést végzik. Szóval én konkrétan a NÉBIH-et ajánlom.
Azért mutathatnál egy képet, mert engem érdekel.
Nem, biztos, hogy gazdaságilag előny a nagy bogyó.
Ez egy ipari növény, ott pedig mindegy, hogy mekkorát darál be a gép...
Igazából lehet háztájiban is, de nálunk nincs semmilyen hagyománya, pedig jól színez és a többi gyümölcsöt megízesíti (magában nem jó szerintem).
És nem tárolható sokáig, csak feldolgozva.
Nekem van Sampo és Haschberg fajta is, de beneveznék a tiédre is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!