Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Hol tudok tanulni pszichológiá...

Hol tudok tanulni pszichológiát? Internetre, könyvekre gondolok, nem egyetemre.

Figyelt kérdés
Nekem teljesen más szakmám van, de mindig is nagyon érdekelt a pszichológia, szeretek olvasni róla. Arra lennék kíváncsi, hogy mondjuk a neten vagy könyvekben mik jelentenek releváns forrást.
2019. júl. 11. 22:30
 1/8 anonim ***** válasza:
100%

Ő nem pszichológus, de annak ellenére kiváló, olvasmányos, hiteles, tanulságos: [link]

Van neki blogja is (ha úgy vesszük, volt, mert 3 éve meghalt) [link]

Ez egy kis belekóstolás a pszichológia szélesen vett területeibe: [link]

A facebookon is rengeteg pszichológiai oldal van, újabb és régibb cikkekkel.

De ha bemész egy nagyobb könyvesboltba, roskadozni fog a pszichológia tábla alatt a polc, bármit érdemes elolvasni érdeklődésed szerint. Pl Popper Pétert.

2019. júl. 12. 03:13
 2/8 anonim ***** válasza:

Minden kezdőnek poppert ajánlják.

Én még oda tenném az agresszió mentes kommunikációt, avagy ász asszertív kommunikációt, mint fontos alapot.

Jordan B Peterson előadásai egy középfokú angol után már nem jelentenek gondot.

Practical psychology is egy jó youtu.be csatorna alap szinten.

Kezdetben ez elég jó.

2019. júl. 12. 06:36
 3/8 Halmai Annamária ***** válasza:
100%

Erich Fromm

Paul Hauck

Carl Gustav Jung

Eric Berne

művei elég alapok.

átfogó tankönyvek amik tele vannak további irodalomjegyzékkel:

Heather M. Claypool - Diane M. Mackie - Eliot R. Smith: Szociálpszichológia

Charles S. Carver - Michael F. Scheier - Nagy János - V. Komlósi Annamária: Személyiségpszichológia

Ronald J. Comer: A lélek betegségei - Pszichopatológia

Richard C. Atkinson - Ernest Hilgard: Pszichológia

2019. júl. 12. 12:15
 4/8 anonim ***** válasza:

Milyen műveket ajánlotok, amivel jobban megtanulhatom manipulálni a környezetemben lévő embereket?

Megismertem egy ilyen lányt, mondjuk pont ezért dobtam ki... 😃 de zseniálisan mozgatta a szálakat és mindenféle pszichológiai halandzsát meg ideológiát rakott a döntések és viselkedési minták köré.

Nagyon ellenszenves és irritáló volt, de nyilvánvalóan sikeres lett emiatt.

2019. júl. 12. 12:20
 5/8 anonim ***** válasza:

Bemész egy könyvesboltba, ott is a pszichológia polchoz, garantáltan hiteles szerzőktől hiteles információkat olvashatsz. Mivel ez a terület (is) szerteágazó, továbbá különösen bonyolult, hiszen a tudatról szól, ezért találni fogsz érdeklődésedtől távol álló, vagy a tudásszinteden nagyon meghaladó könyveket is. De abszolút biztos, hogy olyant is, amit érdemes és hasznos elolvasni, ráadásul érted és érdekesnek fogod találni.

Az interneten is hasonló a helyzet azzal a lényeges különbséggel, hogy ott nincs "hiteles polc". Azt is neked kell kiválasztani, ami már bizonyos ismeretet igényel.

2019. júl. 12. 15:35
 6/8 anonim ***** válasza:
A már említett Eric Berne mellett Kanemannak vannak magyar nyelvű művei, vagy kereshetsz a magyar Ranschburg Jenő pszichológus professzortól (ELTE tanára volt) is írásokat.
2019. júl. 12. 15:38
 7/8 anonim ***** válasza:

Kedves Kérdező,

az előttem írókat mind felpontoztam, mert jókat írtak, hasznosak a hozzászólásaik. Mindazonáltal két téma van elrejtve a kérdésedben, amik csak részben fedik egymást.

Az második kérdésed az, hol olvashatnál pszichológiai témájú műveket, miket ajánlanak stb. Ez megvolt.

Az első pedig, hogy hol tanulhatnál egyetemen kívül? Hát, strukturált tudást az egyetemen kívül nem tudsz szerezni. Emberismeretet, asszertív kommunikációt, némi gyakorlati lélektant stb, ezeket össze lehet csipegetni mindenféle könyvekből. Strukturált tudást viszont a felsőoktatás ad.

Jó okosodást!

2019. júl. 12. 15:56
 8/8 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm a rengeteg választ!
2019. júl. 12. 17:00

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!