Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » A "magyarok" valóban a Kárpát-...

A "magyarok" valóban a Kárpát-medence őshonos népe?

Figyelt kérdés

A napokban olvastam azt a furcsa elméletet, amely szerint a "magyar" nép egy őshonos kárpát-medencei nép, évezredek óta él ezen a területen és beszéli ezt a nyelvet. A történetben pedig az volt a csavar, hogy az egymást váltó hunok, avarok és magyarok ázsiai (türk) eredetűek voltak és csak uralkodó rétegként telepedtek rá a Kárpát-medence őshonos lakosságára, de ők valójában türk nyelvet beszéltek és meglehetősen kevesen voltak, katonáskodással foglalkoztak és hamar asszimilálódtak. A magyar elnevezés pedig valójában rájuk vonatkozik, mivel Árpád népét hívták így, de ez egy türk eredetű népcsoportot takar, nem pedig a mai értelemben vett magyarokat (minket), csak a középkorban az volt a szokás, hogy az elnyomott nép felveszi az uralkodó réteg nevét, ahogyan pl. a szlávok felvették a rájuk telepedő, türk eredetű bolgárok nevét.

Szerintem ez egy nagyon érdekes elmélet, mert a honfoglaló seregek tényleg inkább türk jegyeket mutatnak antropológiailag, kulturálisan és a harcmodort, életmódot tekintve, az ismert személynevek is türk eredetűek. Ráadásul nagyon furcsa lenne, hogy ha annak a pár tízezer honfoglaló "magyarnak" a nyelve maradt volna fenn, sokkal életszerűbb, hogy ők már itt találták azt a népet, amely a mai magyar nyelvet, a mi nyelvünket beszélte.

2019. febr. 27. 14:48
1 2
 11/13 sadam87 ***** válasza:
68%

Nem tudom, innen jött-e az ötlet, de egy MTA kutató (Sudár Balázs) épp ilyen elképzelést vet fel ebben az interjúban. De arra ő is felhívja a figyelmet, hogy ez csak egy lehetősség, nincs alátámasztva!

[link]

2019. febr. 27. 20:04
 12/13 BrettShaw ***** válasza:

Ha erre a kérdésre keresel választ, szerintem jó alap direktíva, hogy tripla elővigyázatossággal kezelj mindenkit, aki biztosat vél tudni.

Egyébként mit jelent az, hogy őshonos? Mondjuk a prehisztorikus múltig visszavezethető a jelenlétünk, tehát 6-10000 évre? Már ennél jóval kisebb időtávlatban is probléma a népek önazonosságának kérdése.

2019. márc. 1. 20:59
 13/13 Karoly Horvath ***** válasza:
Ha ez így lenne akkor mi a magyarázat arra hogy 5000 kmrel keletre belső Ázsiában a manysik ugyan úgy számolnak mint a magyarok 1tol 20ig.
2019. aug. 21. 22:07
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!