Jogászok, a római jogot vagy a polgári jogot tartjátok nehezebnek?
Figyelt kérdés
Arra is kiváncsi lennék hogy pontosan mi szükség is van a római jogra,persze tudom hogy innen fakad az egész jog,de mire megyünk mi azzal hogy ezt tanuljuk?2019. jan. 24. 00:43
11/16 A kérdező kommentje:
Mégis mit mondanátok hogy 400 oldal megtanulására mennyi a legkevesebb idő ami elég ahhoz hogy egy átlagos képességü diák átmenjen?(Természetesen egy haverom unokatestvérének egy ismerőséről van szó) : 3
2019. jan. 26. 18:01
12/16 anonim válasza:
Ne sértdődj meg de szerintem ha egész félévben nem tanultál inkább ülj le és kezd el. Ne pedig ilyen hülyeségekkel cseszd az időd :D
13/16 anonim válasza:
Remélem nem most állsz neki az UV-re tanulni :D
De egyébként igen ahogy előttem is leírták, az egyik legfontosabb tárgy elsőben, megtanít egy gondolkodásmódot, és "megtanít tanulni"" is, legalábbis nekem ebből a szempontból is hasznos volt, mivel gimiben nem kellett ennyi anyagot megtanulni egyszerre. De később lesz ennél több megtanulandó is. És ezeken felül kiválóan megalapozza a későbbi PJ-t is.
14/16 anonim válasza:
Pp. Bár én mindkettőn elsőre átmentem 5-re
15/16 anonim válasza:
Elképesztő, milyen felszínesek egyesek. A római jog nem "mindennek", hanem csak a magánjognak az alapja. A közjogi berendezkedéshez (alkotmányjog, közigazgatási jog, pénzügyi jog) nem ad kulcsot. Nálunk sem recípiálták soha, a kánonjogon keresztül hatott (ami azért eléggé szűrt). Nem a jogi tanulmányok alapja, mint valaki írta, mert az a jogi alaptan (bevezetés a jogba). Alapja viszont a magánjogi gondolkodásnak, legalábbis az eurotlanti térségben. A nehézsége abban rejlik, hogy a jogi nyelvet és a gondolkodást a kezdők nem ismerik, és anno szigorlaton a teljes római magánjogot (és egyes közjogi elemeket, a külső és belső történetet) is ismerni kellett. (Nem úgy, mint most, amikor csak egy-egy félév anyaga a vizsga). A római jog tankönyv 1996 óta min. 700 oldal, de van már 2000 oldalas is azóta.
16/16 anonim válasza:
A polgári jog nehezebb, mert hat félév, és nagyobb az anyag. Meg még ott a Pp. és a PNP. De ez sem a jog lényege, az mindig is a közjog lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!