Miért olyan jó lustálkodni?
Szerintem az ember nem napi 8 vagy 10-12 óra munkára, reggel 6 vagy 7 órás felkelésre lett tervezve és megalkotva. Pusztán a mai modern világban bele vagyunk kényszerítve egy olyan kényszerszerepbe ami az embereket szellemileg és testileg megbetegíti, egyre több az elvárás es egyre kiélezettebbb a verseny köztük, egyre nagyobb stresszhatások érik őket egyre elviselhetetlenebb ingermennyiséggel bombázzák őket minden irányból.
Remélem senkit nem fogok kiakasztani azzal, ha azt mondom, hogy egyszerűen nem erre lettünk kitalálva. És ezt mi sem bizonyítja jobban mint az, hogy egyre kevesebb az elégedett, boldog, kiegyensúlyozott es nyugodt ember, már akkor is ha más korokhoz hasonlítjuk őket.
És ez nem az Ő hibájuk, egyszerűen a mai világbeallítás nem képes megadni a boldogságot, nyugalmat az embereknek. Egyre gyakoribbak a mentális betegségek és a gyógyszerfüggők, egyre több a stressz mellékhatásaként megbetegedő vagy meghaló emberek. És ez nem az emberek hibája mert rá vannak kényszerülve sok esetben erre az életstílusra és rohannak, hajhásszák a semmit, mert agyukat átmosva elhitették velük, hogy a sok pénz, sikeres karrier, mertéktelen anyagi birtoklás a boldogságuk kulcsa, miközben többségük gyógyszer- vagy valamilyen ajzószerfüggő. Milyen világban élünk? Miért hagyjuk, hogy elvegyék egyetlen életünket, boldogságunkat???
Nem kérdező, ez csak a te tapasztalatod, mert te feltehetően ebbe szoktál bele csecsemőkorodtól fogva.
Az ember természetesen nem képes bármire, főleg nem a változásban. Aki évtizedekig alig mozgott, 100 méter futás akár meg is ölheti, pedig ugye ennél sokkal hosszabb távokat futnak le sportolók. Megfelelő edzés után azonban emberünk is képes lehet akár maratoni távra is.
Jellemzően (fizikailag s szellemileg) kellően aktív emberek érnek meg relatíve frissen magas kort, míg a lusták korán halnak. Az emberi szervezet optimális működése egy meglehetősen aktív, tevékenységgel teli körülmények mellett következik be. A lustaság és túlerőltetés egyaránt káros.
1
De nem erről beszéltem.
Én a kényszermunkáról és nem a kellemes aktív tevékenységekről beszéltem.
Arról, hogy a délután közepén ha akarsz, a kellemes aktív tevékenséged után (ami ritkán a munkád) lefekszel és heverészel egy ket órát. Vagy bármikor amikor fáradt vagy napközben akkor lefekszel és alszol. Miért, csak éjjel szabad aludni? A nappali alvás nagyon is egészséges. Na ez az amire esélyed sincs manapság.
Meg ki mondja, hogy reggeltől estig aktívnak kell lenned? Elég a napi 3-4 óra a többi meg lehet nyugodt pihenés. Nehogy a pihenés már megölne es a munka megerősítene.
Leírtam a kérdésem alatt mi mindenhez vezet a túlzott munka.
Kezdjük azzal, hogy az ember sehogyan nem lett "megtervezve" vagy "kitalálva". Tudod van ez a nagyon hosszú folyamat, amit evolúciónak nevezünk, ami elég elfogadott dolog.
A boldogság pedig nem egy objektív dolog, van akit konkrétan a munka tesz boldoggá. A nyugalom sem törvényszerűen a boldogság forrása, vannak akik folyamatosan pörögnek, mert ezt élvezik. A "rá vannak kényszerítve" dologgal sem értek teljesen egyet. Ha annyiból áll az életed, hogy 10-12 óra munka után hazamész, leülsz a facebook elé estig, este meg megnézed a barátok közt-öt és utána lefekszel, akkor miért is panaszkodsz? Talán a beletörődés és a panaszkodás helyett tenni kéne valamit. Valamit, ami változtat a helyzeteden. Erre persze egyből jön a kérdés, hogy "ha olyan okos vagy, akkor mond meg, hogy mit, mert ha nem tudod, akkor maradj csöndben". És itt van a lényeg. Nem, nem tudom. Azért nem tudom, mert ez egy egyénenként változó, nagyon nehéz kérdés. Két lehetőség van: vagy lusta vagy és beletörődsz, vagy erőt veszel magadon és leküzdöd ezt a nehézséget. Ha az elsőt választod, nem tudlak sajnálni.
"Meg ki mondja, hogy reggeltől estig aktívnak kell lenned? Elég a napi 3-4 óra a többi meg lehet nyugodt pihenés."
Ha apuék milliomosok és pl. már most vár a lakásod kulcsa, akkor megteheted, amúgy a főnököd mondja meg, meg a főbérlő, meg a pénztáros a boltban, meg a hitelező bank, ...
Evolúciós szempontból az egyik célunk, hogy minél kevesebb energiát használjunk fel a túléléshez és a fajfenntartáshoz, és ezzel az energiával minél több javat (pl. élelmet) gyűjtsük be. Ha 3-4 óra aktivitással meg tudod szerezni a minimum életben maradáshoz szükséges javakat, akkor nosza. A többit akár végig is lustálkodhatod, ha neked ez az életcélod.
"Miért olyan jó lustálkodni"
Néha minden ember fáradt, de ha egész nap tudnál fetrengeni és nem zavar hogy semmi hasznosat sem teszel, akkor: Apukád nem nevelt meg rendesen. (akinek nem inge nem veszi fel).
Amúgy ha csak nem akarsz nagyon korán kelni, azt megértem, bár nekem 6-kor kipattan a szemem.
Csak egy szorgos tevékeny ember tudja jobbá tenni a saját életét és boldogabbá tenni önmagát.
Kérdező, bizony erről beszéltél.
A napok ritkán egyformák. Senki sem mondta, hogy soha egyetlen napon sem szabad lustálkodni, netán nappal pihenni. A probléma akkor van, ha ez a rendszer.
Igen, lehet hogy a munka valakinek kényszer. Szerencsére a többségnek egyben a jó érzés forrása. Persze hogy el lehet fáradni benne, és akkor pihenni kell.
Én arról beszéltem, hogy általában a munka nemcsak a jólét, hanem a jókedv forrása is, az elégedettséget az elvégzett munka hozza. Ha valaki kényszerből teszi rendszeresen, ott valami baj van.
6
Milyen kommunista duma! Méghogy a munka a jókedv forrása? Főleg ha olyasmit csinálsz amit nem szeretsz. Főleg ha a kollégáid kiállhatatlanok és igazságtalanok.
Alapvetően bármi unalmassá és kényszeressé válik amit minden nap 8 órában csinálsz...me az igazán élvezetes tevékenységek is mint a szex, tengerpart, biciklizés stb. Aki ugyanazt csinálva évtizedeken át még mindig élvezetet érez a tevékenység iránt és a mindennapi rutin nem zavarja az jó eséllyel valamiféle rendellenességgel született, illetve bolond.
Kell a változatosság az életbe nem lehetsz helyhez meg cselekvéshez kötött egy életen át, hiszen az nem más mint rabszolgaság. Talán neked összejött az élet mert nagyon érdekes a munkád vagy valaki eltart pénzzel, de felesleges ebből kiindulni és általábosítani, hogy az ember ettől boldog.
Hadd mondják meg az emberek maguk, hogy önszántukból dolgoznak vagy muszájból. Az emberek nem azért dolgoznak mert imádják, hanem mert ebbe lettek belenevelve mert már 3-4 éves kortól a munkás életre készítik, tanítják őket és elfogadják mert nem gondolkodnak önallóan, mert nem tesznek fel kérdéseket, hogy miért? Birka a többség az az igazság es mindenki a szűk gazdag elit jólétének fennmaradasáért szorgoskodik egy életen át.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!