Van a történelemben fejlődés?
Nyilván van, a lépték nem mindegy. De alapvetően folyamatosan növekszik a relatív átlag IQ, ezért is kell azt folyamatosan az átlaghoz igazitani, hogy az legyen az aktuális 100.
( [link] )
Szerintem nem gondolkodnak magasabb szinten az emberek. Olvass el egy ókori művet, pl. az Aranyszamár című írást, vagy a középkorból olvasd el a Decameront. Teljesen ugyanolyan az átlagember gondolkodása, a pénz, szex, hatalomvágy stb. motiválja őket. Vannak olyanok, akiket becsapnak és vannak, akik becsapnak. Igazából a mai korba is el lehetne helyezni ezeket a történeteket, csak annyi a különbség, hogy most technikailag fejlettebb környezetben élünk.
Egyébként meg a fő kérdésed teljesen másról szól, mint amit apró betűvel kifejtettél: a történelemre vagy kíváncsi vagy az emberek gondolkodására? Ez két külön téma.
A "magasabb szint" nem meghatározott mérce e témában. A fejlődés alatt az emberi össz-tudás mennyiségét értjük, és ez folyamatosan fejlődik, hiszen az emberi megismerés folyamatos.
Az ember, mint gondolkodó lény nem fejlődik, hanem változik, mégpedig a környezetéhez képest. Az ókori ember sokkal kevesebbet tudott a világról, mint a mai, azonban ugyanaz a megismerés semmivel sem nehezebb számára, mint egy mai ember számára. A képességei azonosak, csak a más környezet miatt más részei voltak azonnal használhatók.
2# Mért lenne ostoba kérdés?
Inteligensebbek vagyunk? Nem tudom, valószínűleg nem. Még soha sem hallottam ilyet ...
Magasabb szinten gondolkodunk? Lényegében igen. Nem kell mindennap újból feltalálnunk a kereket, hanem az előttük élők felfedezéseire építünk. Pl.: Az én foglalkozásom az 1950es évekig nem is létezett és csak a 80as években lett elég nagy, hogy komolyan vegyék. (programozó vagyok)
Ebben az értelemben "magasabb szinten gondolkodunk", de nem hiszem, hogy inteligensebek lennénk.
Amúgy az a furcsa, hogy ha egy 90% fölött érettségizőt vissza küldenénk pár száz évet. Lehetőleg egy reál szakost :) egy matek faktost mint én voltam, aki szereti a fizikát, valószínűleg akkori tudósokkal vetegedne a lexikális tudása bizonyos témákban, sőt sok dologban fényévekben előtük járna (lexikális tudásban, nem inteligenciában) ... új felfedezéseket tudna tenni az első 4-5 ott töltött percei alatt :D
EGyrészt még ma is vannak népek akik -ha a nyugati technológiai fejlődést vesszük alapul- több ezer évvel le vannak maradva. VAnnak olyanok akik sikeresen lemásolták ezeket, vagy megvették őket. Vannak olyanok is akik fogyatékosságot súroló iq szinttel rendelkeznek
De ha mondjuk arra gondolunk hogy több magyar ember tud e irni olvasni mint 100 éve akkor a válasz igen. van fejlődés.
Nem olyan egyszerű a kérdés
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!