Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Miért van az, hogy a protestán...

Miért van az, hogy a protestáns országokban nincsenek jó kaják?

Figyelt kérdés

Nyilván kicsit sarkosítok, de aki már járt Angliában, Hollandiában az tudja, hogy valódi gasztronómia ezekben az országokban nincsen. Egy-két jellemző egytálételük van, ezek is rendszerint olyanok, hogy nem kell velük sokat vesződni. Fish & chips, shepherd's pie, pár sűrű leves, a hollandoknál meg mindenféle broedje, meg a kibbeling, ami a fish & chips ottani megfelelője, de még minimalistább - holland étellel én még jól egyszer nem laktam. Amit adnak, és finom (pl. a nyers hering a maga egyszerűségében szerintem nagyon jó kaja), az is kevés. Ami ezekben az országokban jó és laktató, az mindig gyarmatokról meg Közel-Keletről behozott kaja. Skandináv országokban még nem jártam, de úgy tudom, ott is hasonló a helyzet: nem főznek, hanem összedobnak dolgokat. Megkockáztatom, talán Németország északi része is ilyen.

Franciaországban, Olaszországban, Dél-Németországban és nálunk ezzel szemben egész más a helyzet: nagy és bőséges ételeket szoktak főzni, és változatos a konyha. És nem hiszem, hogy ez azért van, mert ezek az országok délebbre vannak, volt angol gyarmatokon, ahol kedvezőbb az éghajlat is csak ilyen mismás kaja van. Az összes protestáns országban, ahol jártam, szendvicseket esznek ebédre. Nálunk meg fél napig főzik a húslevest, órákig készül a töltött káposzta, a francia meg olasz konyháról, ami utóbbiban még a tésztafélék elkészítése is egy művészet, nem is beszéltünk. Ott nem csak bőségesebb az étel, hanem sokfélébb is. Szóval miért van ez? Én azt gyanítom, hogy valahogyan a protestáns-katolikus választóvonalhoz van köze. Bár az is igaz, hogy az ortodox országokban is jó kaják vannak. Valahogy mintha a protestánsok nem akarnának főzni.

De ha valaki rám tud cáfolni, és tud olyan holland ételt mondani, ami finom, bőséges és ebédre eszik, azt is szívesen fogadom.

2017. dec. 17. 14:39
1 2
 11/13 Wadmalac ***** válasza:

Egyrészt szerintem csak ebédre, mert nem számít náluk főétkezésnek.

Másrészt meg szerintem pl. Hollandiában, legalábbis a városi környezetben az emberek többsége simán leszokott a konyhaművészetekről, hiszen az tény, hogy ott ennek sosem volt akkora hagyománya, mint pl. Olaszországban.

2017. dec. 19. 08:12
 12/13 anonim ***** válasza:

Ez elsősorban ízlésbeli kérdés, ezért innen érdemes közelíteni. Manapság a divatos, jó konyha ismérve a sokféle és friss zöldség-gyümölcs, a sokféle és lehetőleg déli fűszerek felhasználása, az olívaolaj, és mellette nem olyan fontos a húsok sokfélesége (a huszadik század embere nagyobb választékból sokkal kevesebb fajta húst eszik, Magyarországon a disznó és a csirke mellett van némi marha- és ritkán néhány más szárnyas hús). Ebben a tekintetben a hagyományos konyhák (amelyeknél még érezhető a földrajzi környezet determináló hatása) esetében az észak- és észak-nyugat-európai országok konyhája egyhangúnak tűnhet - nincs olyan sokféle fűszer, és főleg nincs olyan sokféle gyümölcs és zöldség. Viszont a déli országok konyhájában ezek hagyományosan jelen vannak.

De még egyszer, ez teljesen szubjektív kérdés, például a magyar konyha is sokszor egyhangúnak tűnik a külföldieknek (egyféle és erős fűszer, viszonylag kevés gyümölcs, egyhangú húsok), ez tényleg annak függvénye, hogy valaki mit tart változatosnak a táplálkozáson belül.

Röviden, elsősorban éghajlati okai lehetnek ennek, és nem felekezeti különbségek.

2017. dec. 23. 12:15
 13/13 Wadmalac ***** válasza:

Éppen egy holland ismerősömtől hallottam panaszként a magyar kosztra, hogy minden csupa fokhagyma.

Természetesen ez is egy túl keskeny mintára alapuló vélemény, de mutatja, hogy mi is tudunk így alaptalanul ítélni másról.

2018. jan. 2. 07:51
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!