Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Miért van az, hogy a protestán...

Miért van az, hogy a protestáns országokban nincsenek jó kaják?

Figyelt kérdés

Nyilván kicsit sarkosítok, de aki már járt Angliában, Hollandiában az tudja, hogy valódi gasztronómia ezekben az országokban nincsen. Egy-két jellemző egytálételük van, ezek is rendszerint olyanok, hogy nem kell velük sokat vesződni. Fish & chips, shepherd's pie, pár sűrű leves, a hollandoknál meg mindenféle broedje, meg a kibbeling, ami a fish & chips ottani megfelelője, de még minimalistább - holland étellel én még jól egyszer nem laktam. Amit adnak, és finom (pl. a nyers hering a maga egyszerűségében szerintem nagyon jó kaja), az is kevés. Ami ezekben az országokban jó és laktató, az mindig gyarmatokról meg Közel-Keletről behozott kaja. Skandináv országokban még nem jártam, de úgy tudom, ott is hasonló a helyzet: nem főznek, hanem összedobnak dolgokat. Megkockáztatom, talán Németország északi része is ilyen.

Franciaországban, Olaszországban, Dél-Németországban és nálunk ezzel szemben egész más a helyzet: nagy és bőséges ételeket szoktak főzni, és változatos a konyha. És nem hiszem, hogy ez azért van, mert ezek az országok délebbre vannak, volt angol gyarmatokon, ahol kedvezőbb az éghajlat is csak ilyen mismás kaja van. Az összes protestáns országban, ahol jártam, szendvicseket esznek ebédre. Nálunk meg fél napig főzik a húslevest, órákig készül a töltött káposzta, a francia meg olasz konyháról, ami utóbbiban még a tésztafélék elkészítése is egy művészet, nem is beszéltünk. Ott nem csak bőségesebb az étel, hanem sokfélébb is. Szóval miért van ez? Én azt gyanítom, hogy valahogyan a protestáns-katolikus választóvonalhoz van köze. Bár az is igaz, hogy az ortodox országokban is jó kaják vannak. Valahogy mintha a protestánsok nem akarnának főzni.

De ha valaki rám tud cáfolni, és tud olyan holland ételt mondani, ami finom, bőséges és ebédre eszik, azt is szívesen fogadom.

2017. dec. 17. 14:39
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
100%

Ez nekem protestánsként kicsit megmosolyogtató. :-)

Kérdés hogy a protestantizmus és a gasztronómia között akad-e összefüggés, vagy az országok földrajzi helyzetéből adódik (egymástól függetlenül) hogy protestánsok lettek, és az is hogy nem jó a konyhájuk.

Szerintem inkább az utóbbi. Hogy egy ellenpéldát mondjak: az osztrák konyha sem egy nagy was ist das (leszámítva az édességeket), pedig egy katolikus ország.

Bár amúgy Magyarország sem egy kizárólag katolikus ország, mindig is jelentős volt a magyarság körében is a protestantizmus. (Ha tetszik ha nem.)

2017. dec. 17. 15:05
 2/13 anonim válasza:
100%
Azért egy angol reggeli szerintem ver minden más tájegységbeli reggelit. (sültkolbász, sült szalonna, paradicsomos bab, tükortojás, véreshurka/black pudding mondjuk, de legyen az egyszerűség kedvéért hurka/ vajas piritós) De persze csak akkor, ha szereted a bőséges és finom kajákat.. ;-)
2017. dec. 17. 15:22
 3/13 anonim válasza:
100%

Előző vagyok: az első kommentelőhöz meg hozzáfűzném, hogy lehet, hogy az osztrák konyha nem egy nagy szám, de azért a füstölt csülök káposztával, kolbásszal, stb az azért nem rossz.. :)

Mi amúgy Norvégiában élünk, és bár én személy szerint nem vagyok oda az itteni konyháért, azért vannak itt is jó dolgok, amit sokáig tart elkészíteni (már ha ez a szempont, bár nem ettől lesz valami jó..) és zsírosak, bőségesek, finomak:

pl melegen füstölt lazac, mindenféle vadhúsok (rénszarvas, szarvas, jávorszarvas, vadmadarak) birka, bálna és halételek, hozzá erdei bogyókból pl vörösáfonya, lekvárok, szószok, stb. De az átlagember itt (is) tökjól elvan virlsin és mirelitpizzán az év 363 napján. Aztán karácsonykor kitesznek magukért.

2017. dec. 17. 15:28
 4/13 A kérdező kommentje:

Igen, azt én is megfigyeltem, hogy a reggeli nagyon jó és bőséges ezekben az országokban. Az angol reggeli szerintem is a legjobb, de a hollandoknál is rengeteg a kifejezetten reggelis étterem.

Viszont EBÉDRE nagyon nem találok választékot ezekben az országokban a helyi konyhából. Mindenhol reggelizőhelyek, kávézók, meg persze pékségek, cukrászdák minden mennyiségben, épp csak a magyar, német világból ismert jó vendéglőket nem látom sehol. Amennyire megfigyeltem, a holland ember kávézókban ebédel, és omlettes vagy hússzeletes szendvicset eszik. Szendvics mindenhol. Az angolszászoknál is nagyjából ezt láttam. Mintha nem érdekelné őket az ebéd, mintha csak a reggeli lenne fontos. Nálunk, vagy pláne az oroszoknál az ebéd szabályos lakoma. A vacsora is. Nem bírom megfejteni, hogy hogy lehetnek olyan jól tápláltak a hollandok, ha mindig ilyen félkész apróságokat esznek. Csak szendvicses helyeket meg mindenféle waffeleket láttam mindenhol. Ott ha az ember ebédelni akar, akkor suriname-i vagy ázsiai étterembe kell mennie. A holland kaja ebédre meg ez: [link]

(Ami amúgy finom, csak kapásból legalább kettő kell, hogy jóllakjál vele)

Angliában hasonló a helyzet, mondjuk a pubokban vannak azért kiadós ételek, csak éppen napközben nem nagyon látni ott embereket. Olyan, mintha ezekben az országokban nem napi három étkezés lenne, hanem csak kettő és fél.

2017. dec. 17. 15:36
 5/13 anonim ***** válasza:
100%
Hát, nem tudom, én lutheránus németajkú környéken ettem fiatalabb koromban, isteni finom kajákat, szerintem például szalámiban/kolbászban verhetetlenek, ésígytovább.
2017. dec. 17. 17:59
 6/13 anonim ***** válasza:
100%

Annyira nem vagyok otthon a témában, de tudtommal Angliában meg Hollandiában a főétkezés nem az ebéd, hanem a vacsora.

Ebédre csak bekapnak valamit, mint nálunk reggelire. (Nem tudom, a katolikus írek hogy viszonyulnak ehhez.)

2017. dec. 17. 18:03
 7/13 anonim ***** válasza:
Talán azért, mert nem akartak nagyon finomakat főzni. Talán azért, mert az ember nem méltó ahhoz, hogy finomabbat egyen, de inkább azért, mert az étel gyorsan megvan, és lehet menni dolgozni.
2017. dec. 17. 19:00
 8/13 Wadmalac ***** válasza:

A protestáns gondolkodásra jellemzőbb a puritánság, mint a katolikusra, ez bizonyos szempontból kihathat a gasztronómiára is.

De én mégis óvakodnék ilyen párhuzamot húzni, magyar konyhához szokott ízléssel. Előbb hiszem el, hogy mi vagyunk túlfűszerezve, minthogy a világ nagy része főz unalmasan. :)

2017. dec. 18. 07:30
 9/13 Wadmalac ***** válasza:
100%

Amúgy angolszász, germán területeken tényleg nem jellemző, hogy az ebéd egy fontos gasztronómiai pontja lenne a napnak, inkább a vacsora az. Szerintem ez nem vallás-, hanem területfüggő.

Maximum annyi vallási összefüggést vélek jogosnak, hogy a protestáns vallásoknál kevésbé hangsúlyos a vasárnap ünnepi jellege, tehát a vasárnap déli gigazabálás hagyománya is hiányozhat.

2017. dec. 18. 14:26
 10/13 A kérdező kommentje:

"De én mégis óvakodnék ilyen párhuzamot húzni, magyar konyhához szokott ízléssel. Előbb hiszem el, hogy mi vagyunk túlfűszerezve, minthogy a világ nagy része főz unalmasan. :)"

Én itt nem is a fűszerezésre gondolok, hanem egyrészt az ételek kifinomultságára, másrészt az adagokra. Egy töltött káposzta, vagy egy húsleves elkészítése (ha jól csinálják) több órás meló. A francia ételeknél még több. Hollandiában, angolszász helyeken meg azt látom, hogy nem főznek, hanem "összedobnak" dolgokat.

2017. dec. 18. 20:51
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!