Lehet igazság a szolipszizmusban?
"Kivétel nélkül mindenki a legalsó szinten van"
Alapból igen, de ugye a keleti vallások szerint el lehet érni a megvilágosodást, a kiemelkedést. Sőt, talán akár más vallásokon keresztül, más utakon is el lehet érni. De aki eléri, az már kiszabadul a létforgatagból, nem születik újjá.
De mondjuk a buddhizmusban a bódhiszattvák már felülemelkedettek, mégsem hagyják el a létforgatagot, hogy a tudatlan szenvedőkön segíthessenek. Szóval bizonyos nézetek szerint van, aki átlátja.
"a keleti vallások szerint el lehet érni a megvilágosodást, a kiemelkedést. Sőt"
Csak az a gond, hogy senki sem érte el. Akiről azt mondják, hogy elérte, az sem.
Ezzel ugyanis olyan dolgok felett lenne hatása, ami már látszana is.
"Ezzel ugyanis olyan dolgok felett lenne hatása, ami már látszana is."
Hát ebben van valami...
Buddha állítólag bármire képes volt, csak nem akart kérkedni vele. :)
"Buddha állítólag bármire képes volt, csak nem akart kérkedni vele. :)"
Én is tudok repkedni, csak a tériszonyom visszatart. :)
Állítólag...
egyrészt olyan szinten és módon tudta volna megváltoztatni a világot, ami nagyon-nagyon látványos javulást hozott volna. Másrészt ez erkölcsi kötelessége is lett volna.
Harmadrészt ez nem azt jelenti, hogy a Kánaán jött volna el - hanem egy olyan rendes, jól szervezett világ jött volna el, amiben érdemes élni.
Na, ezt NEM tette meg. És amúgy nem is változtatott semmit, hanem csak mondott pár dolgot, ami vagy igaz - vagy nem.
Jogos észrevételek, nagyrészben egyet is értek vele. Épp azon gondolkoztam egyébként, hogy ha ez a világkép így igaz, akkor az "egy aki létezik" nem lehet mindenható, mert szükségszerűen vannak bizonyos körülmények, amikre nincs ráhatása. Az illúziót nem tudja megszüntetni például. Vagy valami célja van a fenntartásával? Az meg megint további kérdéseket vetne fel...
Amúgy én nem hiszem, hogy bármelyik vallás vagy világkép a teljes igazságot képviselné. Viszont mindegyikben lehet valami igazság. De csak lehet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!