Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » A Bizánci császárnak abszolút...

A Bizánci császárnak abszolút hatalma volt?

Figyelt kérdés
Az abszolút monarchia végül is egy újkori dolog de Bizáncban nem ez volt? A császárnak engedélyt kellett kérnie a szenátustól magyarán a szenátus hozta a törvényeket és irányított?

2017. máj. 12. 17:28
 1/7 anonim ***** válasza:
47%
Bizáncban már azért nem lehetett abszolút hatalma a császárnak, mert Bizánc Konstantinnal felvette a kereszténységet. Tehát a császárnak be kellett tartania a vallási törvényeket (elvileg). Isten semmiképpen sem volt, mint római elődei.
2017. máj. 12. 18:51
 2/7 A kérdező kommentje:
aha. Rögtön gondoltam, hogy nem volt Isten de nem is ez volt a kérdés hanem, hogy a törvénykezésbe stb.. a szenátus irányította-e vagy ő maga hozta a törvényeket.
2017. máj. 12. 18:56
 3/7 anonim ***** válasza:

A szó klasszikus értelmében nem lehetett abszolút hatalma, mert az abszolút monarchia a 16-18. századi Európára jellemző, annak is a nyugati felére, és meghatározott feltételei voltak annak, hogy melyik országot nevezzük abszolút monarchiának. Ezek a feltételek a középkori Bizáncban nem érvényesültek.

Az, hogy milyen hatalma volt a császárnak a középkori Bizáncban, egy másik kérdés.

2017. máj. 12. 23:58
 4/7 anonim ***** válasza:
90%
Melyik időszakban?
2017. máj. 13. 11:56
 5/7 A kérdező kommentje:
Na jó. Már a leírásban is megemlítettem, hogy tudom, hogy ez egy újkori dolog, és nem egy másik kérdés hanem pont ez, hogy a bizánci császárnak milyen hatalma volt. Pont ez a kérdés most.
2017. máj. 13. 11:57
 6/7 A kérdező kommentje:
Pl.: I. Justinianusnál vagy a török harcoknál.
2017. máj. 13. 11:58
 7/7 anonim ***** válasza:

Iusztinianosz törvénykezett is, sőt az egyház fölé is kiterjesztette hatalmát (cezaropapizmus).

[link]

A késői időszakból nem találtam adatokat, feltehetően addigra már a nagybirtokosok is jobban bele tudtak szólni a politikába. Már amíg lehettek nagybirtokok, mert a bizánci állam egyre kisebb lett, viszont az utolsó császár a szultán hűbérese volt.

2017. máj. 13. 18:23

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!