Rágalmazásnál és becsületsértésnél a Btk 229 abszolút kizáró tényező a bcs megvalósulásához?
Jelesül:
Én vkit k..ögnek neveztem (amúgy az is). Na az meg feljelentett, h jaj oda a becsülete blablabla, na de itt jön a képbe a Btk 229, azaz h valós tényállítással nem lehet elkövetni.
tehát ha hozok 25 tanút, akik mind elmondják h az illető tényleg homo és tényleg k....ög, akkor nem vagyok büntethető?
Sztem nem, hiszen valósat állítottam, de kíváncsi vagyok más véleményére.
Nem nem.
Ha egy becsületsértésről van szó, akkor az elkövető mondhatott bármit, csak akkor van esélye / lehetősége bizonyítani az állítása igazát, ha azt a közérdek vagy más erős magánérdek indokolja (229. § (2)). Egyébként is, ezt a bíróság rendeli el, nem a vádló / vádlott valamelyike dönt úgy, hogy akkor most ő szeretné bizonyítani az állítást. (És az, hogy melegnek neveznek valakit, megvalósítja a becsületsértést, és ez nem közérdek, tehát fölösen bizonygatnád, hogy tényleg az.)
Gyakorlatban viszont magánvádas bűncselekmény, tehát neki kéne vádolnia a becsületsértéssel, és nem hiszem, hogy nyilvános tárgyaláson szeretné kivesézni a szexuális beállítottságát, így szerintem engedd el a dolgot, nem lesz belőle semmi.
dede képes volt!
viszont mi ez a baromság, hát most tehát nem élhetek a jogommal, amikor pedig meg tudom védeni az igazamat? akkor minek a 229§ ??
és a másik: ha egyszer annyira okés a dolog, miért lenne önmagában a melegnek nevezés is becsületsértő? ez enyhén ellentmondásos ... most nem?
"És az, hogy melegnek neveznek valakit, megvalósítja a becsületsértést, és ez nem közérdek, tehát fölösen bizonygatnád, hogy tényleg az.) "
dedededdee az igazság kiderülése abszolút közérdek !!! olvastam erről sokat h senki se bújhat a szem jogai mögé, ha azzal a valóságot akarja leplezni !! nem?
még egy dolog:
már hogyne a vádló vagy vádlott döntené el, hát tudtommal nincs bcs kétséget kizáró bizonyítottság nélkül. azaz a magánvádló köteles bizonyítani az állítás valótlanságát, én pedig mellesleg tudom bizonyítani emellett a valósságát.
úgyhogy sztem nagyon nem így van.
hát barátom, erre rápacsáltál.
semmi helye nincs a bizonyításnak, te ugyanis nem azt mondtad, hogy passzív homoszexuális, hanem egy sértő jelzőt használtál.
majd legközelebb előbb gondolkodsz és utána pofázol...
Akkor csapó2 (az első vagyok):
A Btk. 229. §-a azt jelenti, hogy a bíróság - ha úgy gondolja jogszerűnek - elrendelheti kötelezően (indítványra vagy hivatalból is) a valóság bizonyítását, és amennyiben ez sikeres, nincs más választása, mint felmentő ítéletet hozni (automatikusan nem büntethető az illető).
Az egy teljesen másik kérdés, hogy egy becsületsértéses ügynél a bizonyítási eljárás - alapesetben - úgy működik, hogy az állítás valóságtartalmát bizonyítani / vizsgálni kell, ilyenkor azonban kétesélyes a kimenetel (elítélés / felmentés), a normális ügymenetben nem kötelező automatikusan felmenteni.
akkor se kötelező felmenteni, ha bebizonyosodott a Btk 229? hát na nemá, hol élünk? olvastam egy vagon értelmezést, és mindenhol az van h csakis valótlan tényállítással lehet elkövetni.
elég fura elgondolás h nem kéne vizsgálni az állítás valósságát ezek után ... már hogyne kéne? akkor ennek a mintájára, én azt mondom h a szomszéd betört vhova, feljelentem, de ne akarja már senki vizsgálni a bcs valódiságát, azaz h tényleg betört-e, csak simán ítéljék el, mert utálom és különben is kell a kertje. bizonyításnak nincs helye. morbid na.
nincs olyan bíróság ami azt fogja kijelenteni, hogy ő k***ög.
max. azt állapíthatnák meg, hogy passzív homoszexuális. amivel, legalábbis számodra két gond van:
1. a szexuális orientáltság személyes adat, amit neked nincs jogod nyilvánosságra hozni, tehát eleve bukta a dolog.
2. te nem azt mondtad, hogy passzív homoszexuális, hanem egy olyan jelzőt használtál, ami pejoratív és azért használtad, hogy mások előtt rossz színben tüntesd fel.
akkor jársz a legjobban, ha nem bizonyítod be, hogy az, mert akkor legalább a személyes adattal visszaélést megúszhatod...
mint mondottam volt, előbb gondolkozz, aztán járasd a szádat...
Átfogalmazom: Btk. 229. §-t ha alkalmazza a bíróság, vagyis előírja, hogy a valóság bizonyítása kötelező - a végkimenetel érdekében - és ezt megalapozottnak találja, akkor itt bárki a fejére állhat, fel kell menteni az elkövetőt.
Ez egy opcionális törvényhely. Olyan szempontból választható, hogy a bíró / bíróság erre hivatkozva hallgat meg minden más bizonyítékot / vesz súlyba minden bizonyítékot. Ez neki(k) nem kötelező. Ha nem alkalmazza a Btk. 229. § (2)-ét, akkor el is ítélheti, fel is mentheti az elkövetőt, amennyiben a valóság nem nyer bizonyítást.
Alapból, alapesetben egy bescsületsértéses ügy bizonyítási eljárása ("érdemi tárgyalása") úgy működik, hogy az állított tény valóságtartalmát a bíróság megvizsgálja, és azután dönt.
Lefordítva: Ha a bíróság a Btk. 229. §-át alkalmazza ÉS NYER az a cucc, akkor bárki a fejére állhat fel kell menteni! De ha ez nincs, ezt nem alkalmazza - előzetesen - a bíróság, akkor bármi lehet a vége, felmentés és elítélés egyaránt.
Csak a kérdésre szorítkozva: NEM, a 229. § nem mentesít semmi alól ÖNMAGÁBAN.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!