A nyelvújítás jó volt, vagy rossz?
"Ne haragudj kedves utolsó, de annak, hogy nincs maroktávbeszélő és géplevél, én inkább örülök..."
Beszélhetsz ennyi erővel angolul is, felesleges magyarul egy szót is kiejtened ezen az alapon.
a mobil latin eredetű szó, amúgy.
a napokban olvastam egy szép javaslatot a gps-re: műholdas iránykalauz. akkor már inkább a gps. különben meg pl a műszaki kifejezések nagy része német eredetű az ellen miért nem hápog senki? a nyelv organikus dolog önmagától fejlődik, lesz*rja a nyelvújítokat hosszú távon.
"Tetszik vagy sem, a mobiltelefon magyarul van. A maroktávbeszélő mesterkélt, esetlen. Nem véletlenül nem használja senki."
Szedd össze minden eddig tanult ismeretedet és ha nem tanultál latint akkor vegyél magad mellé egy latin szótárt is! No, kezdjük ott, hogy sem a "telefon", sem a "mobil" nem magyar szó, ergo ez a kijelentésed, hogy a "mobiltelefon magyarul van" egy jó nagy lufi, hülyeség magyarán.
A "maroktávbeszélő" mesterkélt? Igazán? Hát a "vonat" szó nem mesterkélt? Elvégre valaminek a "vonata", "vonása"...ennyi erővel lehetne "huzat" is a neve nem? Ja, bocsi, mégsem, a "huzat" az más, az az ablakon jön be.
Emberek, hogy lehet ilyet mondani egyik magyar szóra is, hogy "mesterkélt"? A mai szókincsünk 70%-ára rá lehetne mondani hogy "mesterkélt", mert a megalkotásuk idejében ezeket is ugyanúgy "mesterkéltnek" gondolhatták volna (pl. a fent említett "vonat" szót is),a 19. század végén. Vagy nem tudom akkor mit akartok, németül vagy angolul beszélni? Ha nem a nyelv a nemzet egyik legfőbb pillére akkor mégis micsoda?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!