Szerintetek milyen hatással lehet az társadalmakra a mesterséges intelligencia és a robotok a jövőben?
Anyukám munkahelyén kirúgtak egy embert, mert az általa készített statisztikákat ezután egy szoftver fogja készíteni teljesen automatikusan.
Amúgy én érettségi előtt állok, és gépészmérnök szeretnék lenni (igazából az ipari robotok érdekelnek), de a fenti eset miatt gondolkodóba estem.
Ha néhány száz éves távlatban gondolkodva eljut oda az emberiség, hogy fizikai munkát gyakorlatilag egyáltalán nem kell végezni a robotok miatt, és a szellemi munkák nagy részét is szoftverekre tudják bízni, akkor ennek milyen lehetséges társadalmi hatásai lesznek szerintetek?
Ezen én is filóztam már. Abból indultam ki, hogy az civilizált társadalmak mind munka alapúak, tehát minden értéket teremtő tevékenység mögött valamilyen emberi munka áll. Ha ez elkezd átbillenni egy olyan irányba, hogy a munka nem igényel majd bért, akár költség nélkül is lehet termelni (még a nyersanyag kitermelését és az energia előállítását is végezhetik gépek), akkor borul az egész munka és bér alapú társadalom, gyakorlatilag a pénz funkciója szűnik meg.
Ez mondjuk elég szélsőséges kép, de ha arra kezdünk mozdulni, már az probléma lesz. (Mondjuk pár száz év múlva.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!