1700-as években miért költöztek be a magyar településekre szlovákok? Az 1800-as években miért szűnt meg ez a típusú bevándorlás?
Több mai magyar település leírásánál olvastam,hogy a Rákóczi szabadságharc utáni években tótok érkeztek a településre.
Most nem a Szlovákiához tartozó településekről beszélek,hanem különböző borsodi,szabolcsi,nógrádi,stb falvakról,városokról.
Miért keltek útra ezek az emberek? Volt egy vagy több ember aki járta a tót falvakat és telepeseket keresett le délre??
Elhitették velük hogy itt sokkal jobb életük lesz,mint a "zord" Felvidéken?
Az 1800-as években vajon miért szűnt meg ez a típusú szlovák bevándorlás?
Én az 1800-as évekből nem olvastam ilyen mértékű letelepedésről.
Azért, mert a török-kori háborúk miatt az ország belső területei elnéptelenedtek. Leginkább a Hódoltság és a Királyi Magyarország határvidéke szenvedte meg ezeket a harcokat, pont azok a megyék, amiket felsoroltál.
Amikor a török kiűzése után a korábbi földbirtokosok visszatértek, és újra indították a nemesi birtokok működését, akkor ugye nagyon kevés volt a munkaerő, mivel teljesen elnéptelenedtek a falvak. Ezért az ország peremterületeiről, és az országon kívülről is jobbágyokat hívtak be (ez a Habsburg-kormányzat irányításával is történt a Német-római Birodalomból, de a földesurak is "maszek" módon hívtak be, a peremterületekről és a Balkánról is). Így történt, hogy románok, szlovákok, szerbek kerültek egyre beljebb az országba, illetve össze-vissza is telepítettek. A Temesközben pl. szerbeket, románokat, szlovákokat, németeket is telepítettek, így ez lett Magyarország legheterogénebb vidéke.
Nem beköltöztek, hanem a földbirtokosok költöztették őket.
Volt olyan Fejér megyei falu, ahova először 50 szlovák családot költöztettek az Eszterháziak, de mert azok mind visszaszökdöstek egy év alatt, utána inkább svábokat hoztak, messzebbről, hogy ne tudjanak visszaszökdösni.
Kellett az ember a földművelésre, ennyi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!