A pszichológiában honnan tudják, hogy milyen a normális emberi viselkedés? Hol van ez kőbe vésve?
Pszichológiában nem létezik az a kifejezés, hogy "normális viselkedés".
Mentális zavarnak az minősül, és azt kezeli a pszichológus, amitől a páciens szenved, és segítségért fordul hozzá.
Mondok példát. Baromira félek a pókoktól. Ezzel azért úgy jól elvagyok, ha egy átsétál a szobámon, akkor sikítok, aztán jól van. Ha annyira félnék a pókoktól, hogy nem mernék a kamrámba bemenni az ebédemért, netán az utcára sem mennék ki, mert hátha szembe jön velem egy pók, akkor abban megegyezhetünk, hogy ez már kóros. Viszont a pszichológus emiatt még mindig nem fog kezelni, csakis és kizárólag akkor, ha én megyek el hozzá, kérem, hogy kezeljen, mert nekem ez nagyon rossz így (valamint leperkálom neki az x ezer forintos óradíjat).
Ha nem pszichológiára gondolsz, hanem pszichiátriára, az megint más kérdés. A pszichiátriai betegségek azért ennél egyértelműbbek, de még ott is csak a páciens beleegyezésével kezelnek, kivéve a kényszergyógykezelést, ami viszont egy jogi probléma, amit a törvény szabályoz.
Hogy miért kezel és mi normális, az nem pont ugyanaz. Ha valaki kicsit fél a pókoktól, az normálisnak tekinthető (ősi ösztön), és a szakember valószínűleg el is mondja a paciensnek, hogy ez normális. A kezelés egyik célja épp az lehet, hogy az illető végül elfogadja a félelmét, hogy ő normális. Szóval a "normális" vagy egészséges fogalma független attól, hogy a pszichológus kezel-e vagy sem.
De úgy is fogalmazhatunk, hogy van a mentálisan kóros állapot, és van az egészséges ember problémákkal, amivel nehezen birkózik meg és segítséget kér.
Ezért írta feljebb a kolléga, hogy a pszichiátria az kicsit más. És az megint más, hogy a pszichiáterek hogyan viszonyulnak a beteghez. (Sajnos sokaknak vannak rossz tapasztalataik.) De attól, hogy kívülről normálisan viselkedsz, attól még nem feltétlenül vagy egészséges. Egy cukorbetegen sem feltétlenül látszik, hogy mi a baja, de attól még beutalhatják kórházba kezelésre.
Respect. :)
Köszönöm a válaszokat!
"De úgy is fogalmazhatunk, hogy van a mentálisan kóros állapot, és van az egészséges ember problémákkal, amivel nehezen birkózik meg és segítséget kér."
És hol lehet meghúzni a határt a kettő között? Jól értem a válaszaitokból, hogy akkor ez tényleg megegyezés kérdése?
Azért merült fel bennem a kérdés, mert láttam a Wikipédián, hogy a mentális zavaroknál fel volt sorolva pl. a társfuggőség. És a szócikkben volt egy olyan mondat, hogy "A Weinhold házaspár kutatásai szerint az amerikai társadalom 98%-a társfüggőségben szenved.[1]"
Nem tudom mennyire megalapozott a kutatás, de miért tartják ezt mentális zavarnak, ha a nagyon nagy többség beleesik ebbe a dologba?
Nem lehet, hogy ezzel nincs semmi gond? Van olyan neves pszichológus, aki szintén azt mondja, hogy ezzel nincs gond.
De most akkor melyik a helyénvaló?
Ha ennyire nincs egyetértés a pszichológia miért tudomány?
Ha nem jó forrásokból tájékozódom, akkor elnézést, de laikus vagyok a témában, és merültek fel olyan kérdéseim, amiken elgondolkodtam, de egyedül nem megy a megválaszolásuk.
De mitől egyértelműen rossz valami? Mi az, hogy rossz?
Ha valaki szerint ez a társfüggőség rossz dolog, de egy másik ember szerint ez nem rossz dolog akkor most kinek van igaza?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!