Ha a fű káros, akkor a hollandok hogyhogy nem szenvednek tőle?
A kérdést nem provokációnak szántam. Én tényleg elhiszem, hogy a fű nem jó, biztos vagyok benne, hogy jó okkal tiltják, korlátozzák mindenhol. Szokták mondani, hogy kiszámíthatatlan, rengeteg vegyület van benne, benne marad a szervezetben sokáig, leépülést okoz, lappangó mentális bajokat hozhat elő, stb. Épp ezért nem is merem kipróbálni.
De miután Amszterdamban jártam, önkéntelenül is megfogalmazódott bennem a kérdés: van ennek a tiltásnak létjogosultsága? Ott tényleg mindenhol füveztek, és nem nagyon láttam leépült, sérült embereket. Azt ellenben látom, hogy a társadalom az egyik legelfogadóbb, leglazább a világon.
Wadmalac is utalt rá, amit írni akartam: A fű olyan értelemben "káros", mint pl. az alkohol. A különbség az, hogy az alkohol fogyasztásnak évezredes hagyománya van, és jobb helyeken kialakult a fogyasztási kultúrája is (pl. bor a franciáknál, sör a németeknél vagy cseheknél, stb.) Sajnos nem mindenhol, sok helyen még mindig a mennyiség vagy töménység elsőbbséget élvez a minőséggel szemben. Pl. nálunk is csak 10-20 éve kezd nagyon-nagyon lassan kialakulni a minőségi pálinka iránti igény, régen annál jobb volt, minél jobban szaggatta a kerítést (legtöbb helyen ma is).
A fű használatának is lehetne kultúrája, ami azt jelenti, hogy alkalmanként, ésszel (nem háztetőn, vezetés közben, stb.), a hatásokat ismerve és kontrollálva, mértékkel fogyasztható lenne, de ehhez generációk kellenének, vagy egy "felnőtt" társadalom. A holland hatóságok úgy döntöttek, hogy a társadalmuk elég felnőtt ahhoz, hogy civilizáltan használják, és ez aránylag jól működik is. Ez azonban nem igaz minden közösségre, és ha megnézzük az alkoholhoz való viszonyunkat, talán tényleg nem érett meg az idő, hogy rászabadítsunk még egy tudatmódosítót a népre, amit ráadásul alig ismerünk. (Nincsenek olyan több generációs tapasztalatok, mint pl. a "sörre bor" és hasonlók.) Persze sokan vannak, akik ésszel tudnák használni, de a nagy átlag sajnos nem ilyen.
"A cannabis nem tesz agresszívvá, sőt, inkább nyugtató hatása van"
Ez a pillanatnyi lelkiállapottól is függ. Akár paranoiás tüneteket is okozhat, felerősíthet téveszméket, stb. Szóval nem úgy működik, mint egy nyugtató, hogy bármikor beveszem, és lenyugtat.
Nagyjából annyira káros mint a nyugtató meg a cigi.
Nem túl erős, de néha erős depressziós kirohanást okoz. (tapasztaltam)
Egyébként ahol ORVOSI célra engedélyezett a cannabis, ott orvosi célra termesztett, erősen csökkentett THC tartalmű "füvet" árusítanak, ugyanis a jótékony hatás nem a THC, hanem a CBD eredménye, ami nem "betépős" hatóanyag.
Ez a nyugtató, hányingert csökkentő stb. összetevő. A THC inkább káros.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!