Megérte-e a civilizáció?
A természeti népek átlag 4 órát fordítanak gyűjtögetésre és vadászatra: ki mondhatja el ezt manapság magáról? Nyilván csak a naplopók és burzsoák - de ezek nagyon kevesen vannak.
Az ősi időkben a szülők és a klán, HASZNOS ismeretekre tanította a fiatalokat. De ma csupán géppé idomítás folyik "oktatás" címén: kiszolgáltatott és készséges rabszolga-, prostituált- és szervdonor-tanulók betrenírozása.
Egészségesebbek lettünk-e az orvostudomány által, vagy csak az öregségünket hosszabbították meg?
Valamikor szabadon lehetett építeni (kunyhót) és bárhol, oda mehettél, ahová csak akartál. Passzusok nélkül vadászhattál, halászhattál - csak így kapásból - ki mondhatja el ma ezt magáról? Mi van e helyett manapság? - Bilincs, helyzetjelző chip, kerítés, gyoda, sorompó, telekkönyv, kutyabőr, diploma, vitézi rend, rendőr, elektromos sokkoló, agymosás, "Egyenes beszéd", verőlegény, háborúk, járványok, Mónikasó, közhivatalok, magánbörtönök - és megannyi már borzalom.
Nem szerencsésebbek-e azok az ősök, akik már a civilizáció megérkezése előtt letudhatták az életüket: mint például a mamutvadászok, vagy a paleoindiánok?
Megérte?
"Hollywood és a média"
Jaj de kis okos vagy, hogy kitalálod, hogy más tudása miből táplálkozik :p Én is rádfoghatnám.
Nem kérlek ezek kőkelny történelmi tények, minél többet olvasol, annál világosabban látszana számodra is.
Az, hogy az állatok, emberek a természeti állapotban "boldogabbak", szintén egy mítosz. Az lehet, hogy egyfajta naív, állatias módon "egyszerűbb" az embernek a civilizáció nélküli élet. Az is igaz, hogy sokan egyszerűen nem tudnak mit kezdeni nem tudnak mit kezdeni vele, nincsenek rá felkészülve, és az oktatás sem tudja őket felkészíteni rá. (És persze az oktatás színvonalát és célját is el lehet tolni, és el is szokták.)
De állítom, hogy nem boldogabbak.
Még a leginkább vergődő civilizált ember is jobb helyzetben van, mint a valamilyen őskáoszban élő.
Nyilván el lehet ezt is szúrni, egy ketrecbe zárt állatot is lehet nyomorultan tartani. De alapvetően a természeti élet az álletnak sem felhőtlenül boldog, miközben folyamatosan ragadoznak rá, élősködök zaklatják, nincs biztosítva az élelem és így tovább.
A természet nem egy gondoskodó anya, hanem az igazi arca - ami nyilvánvaló bárkinek, aki ténylegesen időt töltött mondjuk, a természetben élő állatok tanulmányozásával - érzéketlen és falánk szörnyeteg.
Mondjuk azon gondolkozom (bocs, mostmár lassan tényleg befogom), hogy kérd. hogyan tudná a gyereke számára a "természeti" nevelést biztosítani. O.K., nem akarja, hogy ellustult, Mónikasónéző burzsuj legyen. Rendben van. Egyetértek.
Először is, a tankötelességet nem tudod kiválasztani, választhatsz viszont otthonoktatást. Tehát egy pár időnként leteendő vizsgától eltekintve a rendszertől független maradhat a gyerek.
Következik a helyszín kiválasztása. Valahová vidékre kellene költözni, ahol belépnél egy vadásztársaságba. Szerintem a lánndzsával vadászás nem szabályos és talán törvénytelen is, de utána kell nézni. Az íjak szerintem pl. még talán beleférnek.
Tiszta gyűjtögető életmódot nem tudok biztosítani, de hogy őszinte legyek, a saját telken gazdálkodó életmód (egy kert elég hozzá) nem annyira különböző, azon túl, hogy neked kell elvetni az anyagot és kevesebbet kell gyalogolni és kutatni érte. Viszont ugyanúgy figyelni kell, hogy mikor érik be, kézzel szedni, satöbbi. Permetezést nyilván felejtsd el, a kártevőktől autentikusabb lesz a dolog.
Vidéki környéken kószálva szintén találni néha vadon termő gyümülcsöt, gesztenye, szeder, vadmálna, satöbbi.
Mondjuk itt is csalunk, mert ezek közül is sok nemesítt növényektől származik, őskori termény kevésbé lenne laktató, de azért az élmény ott van.
Ha ez nem elég, akkor nincs más, mint más országokba indulni, mondjuk elutazni egy afrikai dzsungelbe. Elmehetsz néprajzkutatónak, biológusnak, aminek akarsz, vagy egyszerűen csak vehetsz egy repülőjegyet túrára és aztánledobadhatod magad Bár szerintem a bevándorlást is meg lehet oldani.
Így a fiad nem csak egy farmer lesz, aki lőni/építeni/ültetni stb. tud, hanem valódi túlélőművész.
Meg lehet próbálni.
Olvastam kutatókról, akik hasonlóan éltek, bár mondjuk modern eszközökkel is kín egy házat (pláne tartósat) így egy-vagy kettőmagadban felhúzni, de rajta.
Azt is lehet, hogy mozgalmat indítasz, "vissza a természetbe!" címmel. Kéred, hogy jelöljenek ki erdőterületeket, ahogy ezt szabadon gyakorolhatod; hivatkozatsz vallási okokra, te leszel az új amis szekta. Mondjuk pénz is kell, de mi az neked, a gyerekeid jövőjéhez képest? Közösen megszerzitek egy erős terület bérleti jogát és azt csináltok, amit akartok.
Hmm, mi marad még...Ha "modern telepes" akarsz lenni, sajna nem sok jó terület maradt. Amúgy elég sokan vannak, akik lényegében így élnek, elmehetsz halásznak ma is a világ bármely tájára, mondjuk Kínába. Nézz utána, hogy élnek ezek az ottani családok, szerintem elég természetközeli.
Ja amúgy ha azért nem mennél ilyen helyre, mert ott szegénység van:
hát persze, hogy az van, ez a lényeg! xD
Ami nekünk szegénység, az másnak a szabad és boldog élet, amint azt #19 megmondta.
Nehogy már azzal gyere, hogy de hát annak nincs pénze, nincs orvos, satöbbi, hát pont ez a lényeg! A ermészeti embernek se lenne. Ezek a balfácánok még csalnak is, mert egy csomó mindent készen vesznek, de te majd most mész és megmutatod, te csak azt fogsz használni, amit a te családod meg tud oldani.
Nem!...Várj! Kitaláltam! Ez tökéletes! Be se tud fuccsolni.
Te leszel a CSERHÁTI REMETE - magyar hagyományőrző program!
Az bántott, hogy ok, hogy elmész taiwani halásznak, de hol maradnak a hagyományok, hol marad a törzsi kultúra?
De megtaláltam a módját.
Egyszerűen közlöd, hogy te hagyományőrző céllal vállalold, hogy az ősi magyar nomád törzsek lefektetett módszerei alapján fogsz élni. Ilyesmire nagy kereslet van, biztosan találsz egy idegbeteg minisztériumot, ami támogatja.
Benne leszel az index.hu-ban: "Hagyományőrző jurtaépítés" "A cserháti család lóhátról lövi a szarvast" Világszenzáció! És senki nem köthet bele, hiszen te fontos kultúraművelő munkát végzel. Tuti lesz mögötte óriási közösségi támogatás.
A gyerekekek először a lovaglást tanulják majd meg, és amikor este hazatértek, akkor jöhet majd a jó móka: lehet CSERZENI.
Jaj én nagyon támogatom! Légyszi csináld meg.
"Valamikor szabadon lehetett építeni (kunyhót) és bárhol, oda mehettél, ahová csak akartál. Passzusok nélkül vadászhattál, halászhattál - csak így kapásból - ki mondhatja el ma ezt magáról? Mi van e helyett manapság?"
Nosztalgiát érzel egy olyan élet iránt, amiről nem tudsz semmit. Teljesen érthető: ez manapság egy divat és tudatlanság és a csalódottság fűti.
Bilincs: mármint a tárgy? Talán gonosz emberek sem éltek akkor? Nem akartál volna leláncolni senkit? Mondjuk aki meg akar támadni vagy ölni?
Helyzetjelző chip? Valakinek hasznos, valakinek meg nem, ez elmondható azokról a tárgyakról is, amiket ők használtak... Persze azért elég félelmetes is, jogos lehet amit akarsz sugallni...
kerítés: A nagytestű vadállatok nyugodtan elsétáltak a lakásaik mellett? Nem hinném...
gyoda? csoda? nem értem...
sorompó? igen! az valóban egy Sátáni eszköz, ezt elismerem! Nem hagyja az embereket meghalni. milyen dolog ez már! :(
telekkönyv? ebbe most ne mennyünk bele. kell és kész! jobban átlátható a rendszer...
kutyabőr? Régen biztos jobban tisztelték őket. Vagy nem!
diploma? Régen mivel bizonyították be 1 pillanat alatt hogy mennyi mindenhez értenek, mit és mennyit tanultak, tanulhattak, tapasztaltak???
vitézi rend? Régen talán nem jutalmazta meg a törzsfő a jó harcosokat? akár jogosan, akár nem?
rendőr? A törzsfőnöknek nem voltak emberei akik szolgáltak és védtek? akár korrupt módon? "neeem!!! biztos neeeem..."
elektromos sokkoló? néha életet ment néha megsebesít... "Régen persze mindenki békében élt és harmóniában..."
agymosás? mármint a média? Ebben lehet igazad van.
"Egyenes beszéd"? ???????
verőlegény? "régen mindenki békében és harmóniában élt, már majdnem elfelejtettem..."
háborúk? """"Harmóóóniaa ééss béékessséégg!!! A nyugalom és bőség szigete volt a régi világ..."""
Járványok? lehet több van azóta, ezt nem tudom...
Mónikasó? ÁÁÁ imáádom! "ja hogy ez ártalmas az emberekre? rossz példa? Régen bezzeg mindenki tökéletes erkölcsi életvitelt folytatott és csak tanulni lehetett egymástól..."
Közhivatalok? Ez amolyan szükséges rossz a sok előnye mellett a civilizált emberiségnek!
magánbörtönök? "Igeeen! régen nem zártak be erkölcsileg vitatható személyiségeket sehova, mert hát nem is voltak...ugye..."
Hogy megérte-e a civilizáció?
TE csak egy ostoba anarhista vagy. Ha nincs rend az államodban, nincsenek rendfentartók, honvédek, rendőrök, akkor ki fogja számodra biztosítani a közbintonságot, és a határaink védelmét?
Ha például hülyére füvezed magad, és beülsz az autódba, akkor ki fog téged kilőni egy aknavetővel, hogy el ne gázold a családomat? Talán Én? Hát nem! Én még katona sem voltam! Inkább dolgozok, megfizetem az adót, és elvárom az arra felesküdt emberektől, hogy védjenek meg minket. Sajnos ebbe buktak bele a komunisták, hogy azt hidték, minden ember a közösbe akar betenni. Hát ez nem így van. Én például miért dolgozzak azért, hogy a lusta szomszédomnak jusson segély? (Pedig jut). De ez mellékes.
Látom a lepötyi nagyon megy :p De mindegy: én se a "burzsujoknak" írok :p
Annyit akartam még hozzátenni, hogy egy hajléktalan életmódja igazából nagyon közel áll egy gyűjtögetőéhez. Ugyanúgy: ház (putri) építés önerőből, hajlani kelés, kukázás, aztán kvázi "pihenés". A "klán" megtanít, hol vannak a legjobb étellelőhelyek, hogyan éld túl a fagyot, és így tovább.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!