Finnugorság - Csak nekem tűnik úgy, hogy valakik nagyon el akarnak tüntetni valamit a Wikipédiáról?
Itt még megvan a vers:
Ha törökül lehet ilyet írni, de az szerinted nem bizonyíték a nyelvrokonságra, akkor a finn nyelv miért is rokon, ha azzal nem lehet ilyen verset írni?
Szerintem el lehet ilyet játszani az egymással rokon nyelvek között. Például angol és német, olasz és spanyol között.
Az 1848-as szabadságharc elbukása után a német származású Hunfalvy volt aki kitalálta a Finnugor származás elméletét. Magas pozíciókba jutott a császári udvar jóvoltából, így esélye sem volt másoknak ellenkezni onnantól, a hatalom nála volt ez ügyben.
És mikor is tudtunk végre elszakadni az osztrákoktól? Az első világháború végén. Hivatalosan. De az osztrák-német befolyás ugye még Hitler idejében is megvolt.
Kedves kérdező! Leírtam, hogy miért nem lehet hasonlót írni. Röviden: 3000 év az 3000 év. A finn nyelvvel még régebb óta nem vagyunk érintkezésben, ezért nincsenek könnyen észrevehető hasonlóságok. De neked mindegy, mert bigott vagy.
Hosszú fekete haj!
Sukár ez a csaj.
De túlságosan gizda,
Lóvéja meg nyista.
Diligenter frekventáltam
Iskolámat egykoron,
Szekundába ponált mégis
Sok szamár professzorom.
Non mathematica, sed intutio ideas nascit.
Egyes szakmák szókincse tele van német szavakkal.
No, az egész ott kezdődik, hogy a versnek semmi köze a finnugor nyelvrokonsághoz, ez a török-magyar nyelvrokonság tárgykörébe tartozik, ott esetleg valamivel nagyobb eséllyel próbálkozhatnál.
Aki tud latinul simán írhatna hasonló latin-magyar rokonságot "bizonyító" verset is írni.
Annyira logikus, egyértelmű, egzakt, objektív bizonyítékok léteznek a finnugor nyelvrokonság (és nem feltétlenül genetikai rokonság) mellett, hogy csuda. Az, hogy felszínesen szemlélve nem hasonlít a finn nyelv a magyarra abból adódik, hogy 3-5000 évvel ezelőtt külön útra lépett a két nyelv, nehéz lenne hasonló verset írni a szanszkrit-holland viszonylatban, mégis egy nyelvcsaládból származnak és nagyjából olyan közeli rokonok is, mint a magyar és finn.
Engem az érdekelne (és ezt ki is írom külön kérdésbe, mert tényleg érdekel), hogy a finnugor nyelvrokonság miért sérti bárkinek is a nemzeti identitását?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!