Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Melyek azok az életkérdések...

Melyek azok az életkérdések amelyek a társadalomban nagy vitákat szoktak kiváltani?

Figyelt kérdés

2016. júl. 25. 15:14
 1/8 anonim ***** válasza:

- Jogok és kötelességek (aránya?),

- társadalmi újraelosztás módja, igazságossága,

- csoportok érdekeinek ütközése, tolerancia,

stb.

2016. júl. 25. 17:26
 2/8 anonim ***** válasza:

Normális társadalmakban semmi sem vált ki nagy vitákat, csak hosszúakat. Attól, hogy nem tudja bizonyos kérdésekben a válaszokat senki. És azért nem nagyok (élesek) a viták, mert ezt mindenki elismeri.

Jelenleg a magyar társadalomban bármely politikai kérdés, akár első pillanatban jelentéktelennek tűnő is, nemcsak óriási vitákat vált ki, de akár sok éve bizalmas jó viszonyban élő embereket egymás megtagadására is késztethet. Számtalan példa van rá. Ennek oka, hogy a vezető elitnek sikerült a gyűlöletkeltés olyan tökélyre emelni, hogy két ember viszonylatában akár egy apró eltérés is gyilkos ösztönöket szabadíthat fel. Sikerült elérni az együttműködésre, vitára való képtelenséget.

A vita lényege, hogy egymást meghallgassuk, kiszűrjük belőle a saját és a másik véleményében az ellentmondásokat, tévedéseket, ezáltal ismereteket szerzünk. Az ilyen viták vagy időhiány miatt maradnak nyitottak, vagy mert megállapítják, kevés hozzá a pillanatnyi információ. Különben mindig egyetértéssel lezárulnak. AZ nem ok a vitára, hogy te a kék szilvát, én meg a piros cseresznyét szeretem. Ez a másság természetes, természetes dolgok meg nem vitaalapok.

2016. júl. 26. 11:43
 3/8 A kérdező kommentje:
Mit gondolsz szerinted ez az állapot a magyar társadalomban még meddig lesz így?
2016. júl. 27. 11:14
 4/8 A Tengerész ***** válasza:
3-ra 1000 éve ez megy nálunk. István és Koppány, Cziley és a Hunyadiak, kurucok és labancok, népiek és urbánusok, fideszesek és dékások etc. Ez egy magyar átok pont most változna meg?
2016. júl. 30. 06:46
 5/8 anonim ***** válasza:
Abortusz és eutanázia.
2016. aug. 1. 12:18
 6/8 anonim válasza:
Szerintem egy FIDESZ-MDK vitát nem lehet összehasonlítani egy István-Koppány konfliktussal. Mindenképpen haladunk a béketűrés szempontjából. Én optimista vagyok, úgyhogy azt mondom, csak párszáz év múlva fognak végetérni a társadalmi konfliktusok.:)
2016. okt. 17. 14:36
 7/8 anonim válasza:
Nyitottság.
2016. okt. 17. 18:27
 8/8 anonim ***** válasza:
C*gánykérdés
2016. nov. 26. 11:02

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!