Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Itt mit értenek "specker" alatt?

Itt mit értenek "specker" alatt?

Figyelt kérdés

"Az operacionális definíciók [specker] elhatárolására irányulnak. Megadnak valamilyen műveletet vagy eljárást, amelynek eredménye eldönti, hogy vizsgált dolog az adott fajtába tartozik-e.

Egy folyadék akkor és csak akkor savas, ha a lakmuszpapírt pirosra színezi."

A szögletes zárójelben ott van a "specker" szó. Az mit is jelent? Mit keres ott, mit akarnak jelölni vele?

2016. júl. 19. 15:02
 1/6 anonim ***** válasza:
0%
2016. júl. 19. 15:31
 2/6 A kérdező kommentje:
Nem tudok angolul, kérlek egy-két szóban mond el magyarul.
2016. júl. 19. 15:33
 3/6 Vree ***** válasza:

Fogalmam sincs, mire akar utalni.

Az első által linkelt forrás egy Ernst Specker által meghatározott számtani sorozatról szól, aminek az ééégvilágon semmi köze a témához (azaz az informális nyelvi logikához).

Arra tudok egyedül gondolni, hogy a "specifikus"szóra akar utalni vagy valami abból származtatott szleng, bár én ezt soha nem hallottam, és nem is illeszkedik jól a definiált dologhoz. Ugye az operacionális definíció azt adja meg, hogy valami hogyan működik, valami folyamat vagy elvégezhető teszt alapján határoz meg egy fogalmat. Annak, hogy Specker nevű embernek lenne köze a téma leírásához (mondjuk akkor miért kisbetű), ugyan csak nem találtam semmi nyomát.

Szerintem hagyd figyelmen kívül vagy kérdezd meg azt, aki az anyagot írta.

2016. júl. 19. 19:46
 4/6 A kérdező kommentje:
Nem tudod, hogy maga az "operacionális" szó mit jelent?
2016. júl. 19. 21:46
 5/6 Vree ***** válasza:

Az operáció szó szótári jelentése művelet (műtét, hadművelet, matematikai művelet (számítás), stb.)

A latin töve ugyanaz, mint az "opusz" és az "opera" szavaknak (szintén a "mű"vet jelentő latin eredetszóból).

A kutatástervezésben (ami minden tudományterület módszertanában használatos) az operacionalizáció kifejezés azt jelenti, amikor meghatározunk egy mérési módszert egy jelenségre, ami közvetlenül nem/nehezen mérhető ("látens"), de a jelenléte felismerhető más jelenségek mérése alapján.

N.R. Campbell vezette be a kifejezést 1920-as "Physics: the Elements" (Fizika: az alapfogalmak) című könyvében, és innen vtték át a társadalom- majd a természettudósok.

2016. júl. 19. 22:53
 6/6 Vree ***** válasza:
Amúgy azt is elképzelhetőnek tartom, hogy ez sima szövegszerkesztő hibajel, amit a T. író véletlenül a szövegben hagyott. :p
2016. júl. 20. 00:45

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!