Itt mit értenek "specker" alatt?
"Az operacionális definíciók [specker] elhatárolására irányulnak. Megadnak valamilyen műveletet vagy eljárást, amelynek eredménye eldönti, hogy vizsgált dolog az adott fajtába tartozik-e.
Egy folyadék akkor és csak akkor savas, ha a lakmuszpapírt pirosra színezi."
A szögletes zárójelben ott van a "specker" szó. Az mit is jelent? Mit keres ott, mit akarnak jelölni vele?
Fogalmam sincs, mire akar utalni.
Az első által linkelt forrás egy Ernst Specker által meghatározott számtani sorozatról szól, aminek az ééégvilágon semmi köze a témához (azaz az informális nyelvi logikához).
Arra tudok egyedül gondolni, hogy a "specifikus"szóra akar utalni vagy valami abból származtatott szleng, bár én ezt soha nem hallottam, és nem is illeszkedik jól a definiált dologhoz. Ugye az operacionális definíció azt adja meg, hogy valami hogyan működik, valami folyamat vagy elvégezhető teszt alapján határoz meg egy fogalmat. Annak, hogy Specker nevű embernek lenne köze a téma leírásához (mondjuk akkor miért kisbetű), ugyan csak nem találtam semmi nyomát.
Szerintem hagyd figyelmen kívül vagy kérdezd meg azt, aki az anyagot írta.
Az operáció szó szótári jelentése művelet (műtét, hadművelet, matematikai művelet (számítás), stb.)
A latin töve ugyanaz, mint az "opusz" és az "opera" szavaknak (szintén a "mű"vet jelentő latin eredetszóból).
A kutatástervezésben (ami minden tudományterület módszertanában használatos) az operacionalizáció kifejezés azt jelenti, amikor meghatározunk egy mérési módszert egy jelenségre, ami közvetlenül nem/nehezen mérhető ("látens"), de a jelenléte felismerhető más jelenségek mérése alapján.
N.R. Campbell vezette be a kifejezést 1920-as "Physics: the Elements" (Fizika: az alapfogalmak) című könyvében, és innen vtték át a társadalom- majd a természettudósok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!